Catalaans
visstoofpotje
met romescosaus
gerookt
paprikapoeder
zacht paprikapoeder
manzanilla
witte wijn
visbouillon
saffraan
kurkuma
peper en zout
peterselie
rouille
stokbrood
Mise en place. Snijd een zestal kleine zoete
rode paprika’s open en verwijder zaadjes en
zaadlijsten. Schil ze zoveel als kan met een
dunschiller. Doe dit ook met een Spaans
pepertje. Schil en snijd een paar rode uien in
halvemaantjes. Maak een halve bol
knoflookteentjes los van de bol, maar pel ze
niet.
Romesco op de BBQ voorbereiden. Leg deze
ingrediënten samen met wat kerstomaatjes in
schaaltjes op de barbecue boven directe hitte.
De bedoeling hiervan is dat ze gaar worden en
de rooksmaak opnemen die de saus op smaak
zal brengen. Rooster eveneens een paar
stukken stokbrood op de grill.
Romesco in de keuken voorbereiden. Het
roosteren van de paprika’s, Spaans pepertje,
tomaatjes en ongepelde knoflookteentjes
gebeurt in de oven. Reken op een 20-tal
minuutjes op 185°C. Rooster een sneetje brood
in een droog pannetje of in de toaster. Bak de
uien glazig in een pannetje met wat olijfolie.
De saus afwerken. Rooster een 100 gram
amandelschilfers in een droog pannetje tot ze
lichtbruin worden en de notengeur vrijkomt. Pel
de knoflookteentjes. Je zal merken dat ze
boterzacht geworden zijn en je ze gemakkelijk
uit hun pel kan knijpen.
Doe nu alle ingrediënten in de blender. Dat is:
gegrilde paprika’s, Spaans pepertje,
geroosterde uien, gepofte kerstomaatjes,
geroosterde amandelschilfers, knoflookteentjes
en geroosterd stokbrood. Giet er een kleine fles
tomato frito bij. Dat is een bijzonder lekkere
Spaanse tomatensaus.
Breng de bereiding op smaak met een glas
manzanilla (Spaanse sherry) en naar eigen
smaak: gerookt paprikapoeder, zacht
paprikapoeder, peper en zout. Doe er nog een
flinke scheut olijfolie bij en mix op vol vermogen
tot je een homogene romescosaus hebt.
Romesco de Peix is een klassiek Catalaans
recept. Het gaat terug tot de 17e eeuw. Het
was de gebruikelijke voeding van de vissers
voor de kust van Tarragona. Het was
eenvoudig en snel te bereiden met de vis
die niet kon verkocht worden. Dat was toen
vooral zeeduivel (vanwege meer kop dan
bruikbaar vlees) en roodbaars (te veel
graten).
Zeevruchten zoals mosselen, langoustines
en zelfs inktvis werden er zelden in
verwerkt. Dat werd pas gebruikelijk, toen
het gerecht de status van ’gastronomische
streekspecialiteit’ had verworven en in de
Catalaanse restaurants op het menu kwam
in plaats van op het bord van de vissers.
Dit visstoofpotje is verwant aan het
eveneens Catalaanse suquet de peix en de
zarzuela (sarsuela).
Het Franse neefje heet bouillabaisse.
De vissaus afwerken. Giet een liter verse
visbouillon in een kookpot. Voeg twee potjes
saffraanpoeder en een eetlepel kurkuma toe.
Dat laatste ingrediënt is smaakneutraal maar
verdiept de roodgele kleur van de bereiding.
Voeg nog een glas witte wijn toe en roer er dan
de romescosaus doorheen. Je bepaalt zelf de
hoeveelheid, afhankelijk of je een meer
vloeibare dan wel een dikkere, meer gebonden
saus wenst.
De vis. Je kiest zelf het assortiment aan witvis.
Hier wordt enkel heek en staartvis gebruikt. Je
kan het gerecht ook pimpen met mosseltjes en
andere zeevruchten.
Leg de vismoten in de saus en laat de pan
afgedekt een paar minuutjes sudderen tot ze
gaar zijn. De vaste vismoten, zoals zeeduivel
gaan eerst in de pot. De zachtere zoals de
kabeljauw iets later. Je kan de vis en
zeevruchten ook kort grillen op de barbecue,
om de smaak te accentueren. Voeg ze dan toe
aan de saus. Heb je mosseltjes, kook die dan
beter afzonderlijk en voeg ze daarna toe.
Op het bord. leg een paar vismoten op de
borden, overgiet met saus en werk af met
langoustines en plukjes peterselie. Dien op met
geroosterd stokbrood en rouille.
heek
zeeduivel
amandelen
rode paprika’s
Spaans pepertje
knoflook
tomaten
tomato frito
rode uien
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassend gerecht:
soortgelijk gerecht:
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: