piment d’Espelette
saffraanpoeder
paprikapoeder
cayennepeper
oud brood
peper en zout
Snipper een sneetje oud wit brood zonder korst.
Neem een blender en vul die met 2 eidooiers,
10 cl olijfolie, een flinke scheut witte balsamico-
azijn en het broodkruim. Mix op volle kracht tot
je een homogene, dikke romige saus hebt.
Voeg nu naar eigen inzicht en smaak de andere
ingrediënten toe: een paar eetlepels
tomatenpuree, waarmee je de kleur van de
saus bepaalt en knoflookpasta. Mix en proef.
Corrigeer indien nodig. Nu de kruiding: begin
met mespuntjes piment d’Espelette,
paprikapoeder, cayennepeper en een snuifje
zout. Mix, proef en corrigeer. Peper toevoegen
is een optie.
Zoals op foto onder, kan je je kans wagen en
alle andere ingrediënten samen met de
basissaus mixen. Corrigeren blijft ook dan
mogelijk uiteraard.
Een klassieke toepassing voor het gebruikvan
rouille is deze bouillabaisse. Je geeft er tevens
geroosterd stokbrood bij. Je kan de smaak van
de bouillabaisse versterken door er, in je bord,
wat rouille door te roeren. Klik op de foto
hieronder:
Rouille is een typisch sausje uit de
Provençaalse keuken. Het heeft wat weg van
mayonaise maken als bereidingstechniek,
maar er wordt geen mosterd in verwerkt. Je
kan er van genieten op sneetjes toast bij een
goede bouillabaisse of gelijk welke andere
marmite met vis en zeevruchten.
Serveer bij visgerechten, op geroosterd
stokbrood.