pad thai met
Japanse
zalmteriyaki
Teriyakisaus. Meng in een steelpannetje een
bodempje sesamolie met een flinke scheut
mirin en een paar eetlepels zoete sojasaus.
Giet er een borrelglas saké bij. Voeg een
centimetertje versgeraspte gember toe en knijp
een tweetal gepelde teentjes knoflook door de
knoflookpers. Doe er een paar eetlepels
gembersiroop bij en een fijngesneden stukje
gekonfijte gember. Meng goed, kruid met een
mespuntje chilivlokjes en laat zachtjes een
tiental minuutjes pruttelen. Houd de saus warm
tot verder gebruik.
Pad thai. Snijd een halve Chinese kool op
reepjes, een grote geschraapte wortel in
schijfjes, een stuk preiwit in ringetjes, een rode
ui in halvemaantjes en een kleine broccoli in
roosjes. Stoom broccoli, ui en wortelschijfjes
samen één minuutje in de microgolfoven op vol
vermogen.
Verhit een bodempje wokolie in een wokpan.
Roerbak alle groenten samen met een handvol
sojascheuten tot ze beetgaar zijn. Meng met
een paar eetlepels van de teriyakisaus.
Noedels. Kook de noedels volgens de
instructies op de verpakking. Bewaar afgedekt
en warm tot verder gebruik.
Eierkoek. Maak een dunne eierkoek van een
paar losgeklopte eitjes, gebakken in wokolie.
Kruid met peper en zout. Laat afkoelen en snijd
de koek in fijne reepjes.
Zalm. Bak de zalmmoten in een pannetje met
hete wokolie. Kruid met peper en zout. Rooster
een paar eetlepels sesamzaadjes in een droge
pan.
Pad thai is een populair street-food gerecht
uit Thailand. Het bestaat hoofdzakelijk uit
noedels, eieren, vlees of vis en
wokgroenten. Er horen eigenlijk ook grote
garnalen en pindanootjes bij, maar die laten
we weg in deze combinatie met zalmteriyaki.
Hoewel teriyaki oorspronkelijk een Japanse
bereiding is, wordt de saus gebruikt in de
Thaise keuken om te marineren en te grillen.
Zalm staat er evengoed op het menu. De
zalm wordt in dit recept niet gemarineerd.
Teriyakisaus is redelijk suikerrijk en
sommige van je gasten proberen misschien
juist te veel suikers te vermijden, zonder in
te boeten op de smaak. Laat ze naar eigen
voorkeur de saus over de zalm gieten. Die
moet wel op serveertemperatuur
aangeboden worden.
Op het bord. Schep een portie groenten uit de
wok op het bord. Leg daarnaast een nestje
noedels. Schik een moot gebakken zalm op het
bord. Overgiet met teriyakisaus. Werk de zalm
af met geroosterde sesamzaadjes en het bord
met in ringetjes gesneden lente-ui.
Andere:
Chinese kool
prei
wortelen
sojascheuten
broccoli
rode ui
wokolie
lente-uitjes
zalmmoten
noedels
eieren
peper en zout
Teriyakisaus:
sesamolie
zoete sojasaus
knoflook
verse gember
gekonfijte gember op
siroop
mirin
saké
chilivlokjes
sesamzaadjes
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
meer recepten met zalm:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: