Szegediner goulash
van jong everzwijn
Verhit boter in de kookpot en bak de
spekreepjes op middelhoog vuur. Droog het
everzwijnstoofvlees met keukenpapier en kruid
het met peper uit de molen. Schep het vlees bij
het spek en roer om. Laat het rondom bruin
bakken.
Schep in halvemaantjes gesneden uien en op
reepjes gesneden rode puntpaprika in de pot
en laat de uien glazig worden. Voeg een halve
bol geplette knoflookteentjes toe.
Roer vervolgens een paar eetlepels
tomatenpuree door de bereiding. Kruid naar
eigen smaak met paprikapoeder, karwijzaadjes
(kummel) en komijn.
Bestuif met een paar eetlepels vloeiende bloem
en laat alles al roerbakkend een minuutje
garen.
Roer er nu een zakje zuurkool doorheen. Doe
er wildfond en een glas witte wijn bij met twee
blaadjes laurier. Zorg dat het vlees volledig
ondergedompeld is. Sluit het deksel maar laat
wel een klein randje vrij. Laat de goulash
minstens een uur sudderen op laag vuur.
Controleer dan of het vlees gaar is. Verleng de
kooktijd indien nodig.
Op het bord. Een portie goulash afgewerkt met
wat gehakte peterselie. Zet een schaaltje met
zure room op tafel voor de liefhebbers. Dien op
met geroosterd stokbrood, knedliky of een
aardappelbereiding.
Iedereen gaat er vlotjes vanuit dat, alleen al
vanwege de naam, dit een typisch Hongaars
recept is. Szeged is immers de Hongaarse
hoofdstad van de paprikaproductie. Maar
deze versie van het gerecht blijkt er vrij
onbekend. In de rest van Oost- en Midden-
Europa staat het wél bij de lokale favorieten.
Meestal met gewoon stoofvlees in plaats
van wild.
De meest tot de verbeelding sprekende
verhaal is, dat het gerecht vernoemd is naar
de Hongaarse schrijver en dichter József
Székely. Hij zou net voor sluitingstijd in een
restaurant te horen gekregen hebben dat ze
enkel nog wat goulash en zuurkool hadden.
Meng het gewoon, zei hij. Sinds die tijd
begonnen mensen om "Székely's Gulyás" te
vragen. Maar dit soort verhaaltjes heb ik al
in talloze varianten teruggevonden als
oorsprongsverhaal bij vele andere
gerechten. Dus niet persé geloven dat het
juist is.
ingrediënten - info
uien
rode puntpaprika
knoflook
jong everzwijn
(stoofvlees)
vers spek
boter
rode wijn
peper en zout
kummel / karwij
komijn
laurier
paprikapoeder
tomatenpuree
zuurkool
wildfond
witte wijn
vloeiende bloem
zure room
zuurkool mag niet ontbreken
in deze goulash
creatief koken > wereldkeuken >
Midden- en Oost-Europa
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.