Toscaanse ribollita

Toscaanse ribollita

prei rode uien knoflook olijfolie kruidentuiltje groentebouillon tomaten kerstomaten uit blik bladpeterselie
ingrediënten - info cannellinibonen cavalo nero of boerenkool oud brood vastkokende aardappelen wortelen tomatenpuree selder
Ribolitta is een maaltijdsoep uit de Toscaanse boerenkeuken. De naam betekent letterlijk "opnieuw gekookt", omdat de soep de volgende dag en ook de dagen daarna, nog lekkerder is. Elke familie in Toscane heeft wellicht een eigen recept, maar er zijn een paar ingrediënten die niet mogen ontbreken: cannellinibonen, cavolo nero (een soort zwarte kool), wortel, selder, ui, knoflook, tomaten en brood. Zwarte kool is bij ons moeilijk verkrijgbaar, maar kan vervangen worden door boerenkool. En échte ribollita maak je beginnend met droge bonen die je laat weken. Maar deze versie met voorgekookte cannellini’s gaat sneller. Het brood kan in de grillpan met knoflook en olijfolie of je trekt er stukken van en schept die door de soep.
De volgende dag. Zet de soep een nachtje koel weg. Voeg de volgende dag een paar pollepels bouillon toe en laat de soep opnieuw sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15 à 20 minuten, tot ze voldoende opgewarmd is. Afwerking. Leg de sneetjes geroosterd brood op de bodem van de soepborden en schep er een paar pollepels soep op. Werk af met plukjes bladpeterselie.
Schep de crème van witte bonen bij de soep.
Mise en place. Laat de bonen uitlekken, maar vang het vocht op. Houd er een handvol apart voor de afwerking van de soep. Mix de rest van de bonen met een tweetal knoflookteentjes en met beetje van het opgevangen vocht tot een smeuïge crème. Snijd een halve boerenkool in fijne reepjes. Snijd een prei- en een selderstengel in ringetjes. Snijd een paar rode uien in halvemaantjes en hak een paar knoflookteentjes fijn. Schil een paar vastkokende aardappeltjes en snijd ze in niet al te grote stukken. Maak een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, salie, laurier en peterseliestengels. Verwijder met een dunschiller het vel van een drietal stevige tomaten, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in grote stukken. De soep. Stoof de groenten, te beginnen met de uien en een paar teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Doe er de prei, selder, de boerenkool en de aardappelblokjes bij. Giet er voldoende groentebouillon bij om alles onder te dompelen. Schep er de crème van witte bonen, een eetlepel tomatenpuree en de kerstomaatjes bij. Kruid bij met peper en zout en laat de soep een half uurtje sudderen.
Creatief Koken de              passie kookvurige

Toscaanse ribollita

Bereiding
Mise en place. Laat de bonen uitlekken, maar vang het vocht op. Houd er een handvol apart voor de afwerking van de soep. Mix de rest van de bonen met een tweetal knoflookteentjes en met beetje van het opgevangen vocht tot een smeuïge crème. Snijd een halve boerenkool in fijne reepjes. Snijd een prei- en een selderstengel in ringetjes. Snijd een paar rode uien in halvemaantjes en hak een paar knoflookteentjes fijn. Schil een paar vastkokende aardappeltjes en snijd ze in niet al te grote stukken. Maak een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, salie, laurier en peterseliestengels. Verwijder met een dunschiller het vel van een drietal stevige tomaten, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in grote stukken. De soep. Stoof de groenten, te beginnen met de uien en een paar teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Doe er de prei, selder, de boerenkool en de aardappelblokjes bij. Giet er voldoende groentebouillon bij om alles onder te dompelen. Schep er de crème van witte bonen, een eetlepel tomatenpuree en de kerstomaatjes bij. Kruid bij met peper en zout en laat de soep een half uurtje sudderen.
Ribolitta is een maaltijdsoep uit de Toscaanse boerenkeuken. De naam betekent letterlijk "opnieuw gekookt", omdat de soep de volgende dag en ook de dagen daarna, nog lekkerder is. Elke familie in Toscane heeft wellicht een eigen recept, maar er zijn een paar ingrediënten die niet mogen ontbreken: cannellinibonen, cavolo nero (een soort zwarte kool), wortel, selder, ui, knoflook, tomaten en brood. Zwarte kool is bij ons moeilijk verkrijgbaar, maar kan vervangen worden door boerenkool. En échte ribollita maak je beginnend met droge bonen die je laat weken. Maar deze versie met voorgekookte cannellini’s gaat sneller. Het brood kan in de grillpan met knoflook en olijfolie of je trekt er stukken van en schept die door de soep.
Ingrediënten
ingrediënten - info cannellinibonen cavalo nero of boerenkool oud brood vastkokende aardappelen wortelen tomatenpuree selder
prei rode uien knoflook olijfolie kruidentuiltje groentebouillon tomaten kerstomaten uit blik bladpeterselie
Toscaanse ribollita
De volgende dag. Zet de soep een nachtje koel weg. Voeg de volgende dag een paar pollepels bouillon toe en laat de soep opnieuw sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15 à 20 minuten, tot ze voldoende opgewarmd is. Afwerking. Leg de sneetjes geroosterd brood op de bodem van de soepborden en schep er een paar pollepels soep op. Werk af met plukjes bladpeterselie.
Schep de crème van witte bonen bij de soep. receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige