Toscaanse ribollita

Toscaanse ribollita

prei rode uien knoflook olijfolie kruidentuiltje groentebouillon tomaten kerstomaten uit blik bladpeterselie
Ribolitta is een maaltijdsoep uit de Toscaanse boerenkeuken. De naam betekent letterlijk "opnieuw gekookt", omdat de soep de volgende dag en ook de dagen daarna, nog lekkerder is. Elke familie in Toscane heeft wellicht een eigen recept, maar er zijn een paar ingrediënten die niet mogen ontbreken: cannellinibonen, cavolo nero (een soort zwarte kool), wortel, selder, ui, knoflook, tomaten en brood. Zwarte kool is bij ons moeilijk verkrijgbaar, maar kan vervangen worden door boerenkool. En échte ribollita maak je beginnend met droge bonen die je laat weken. Maar deze versie met voorgekookte cannellini’s gaat sneller. Het brood kan in de grillpan met knoflook en olijfolie of je trekt er stukken van en schept die door de soep.
De volgende dag. Zet de soep een nachtje koel weg. Voeg de volgende dag een paar pollepels bouillon toe en laat de soep opnieuw sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15 à 20 minuten, tot ze voldoende opgewarmd is. Afwerking. Leg de sneetjes geroosterd brood op de bodem van de soepborden en schep er een paar pollepels soep op. Werk af met plukjes bladpeterselie.
Schep de crème van witte bonen bij de soep.
cannellinibonen cavalo nero of boerenkool oud brood vastkokende aardappelen wortelen tomatenpuree selder
Mise en place. Laat de bonen uitlekken, maar vang het vocht op. Houd er een handvol apart voor de afwerking van de soep. Mix de rest van de bonen met een tweetal knoflookteentjes en met beetje van het opgevangen vocht tot een smeuïge crème. Snijd een halve boerenkool in fijne reepjes. Snijd een prei- en een selderstengel in ringetjes. Snijd een paar rode uien in halvemaantjes en hak een paar knoflookteentjes fijn. Schil een paar vastkokende aardappeltjes en snijd ze in niet al te grote stukken. Maak een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, salie, laurier en peterseliestengels. Verwijder met een dunschiller het vel van een drietal stevige tomaten, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in grote stukken. De soep. Stoof de groenten, te beginnen met de uien en een paar teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Doe er de prei, selder, de boerenkool en de aardappelblokjes bij. Giet er voldoende groentebouillon bij om alles onder te dompelen. Schep er de crème van witte bonen, een eetlepel tomatenpuree en de kerstomaatjes bij. Kruid bij met peper en zout en laat de soep een half uurtje sudderen.
Creatief Koken de              passie kookvurige
print

Toscaanse ribollita

Mise en place. Laat de bonen uitlekken, maar vang het vocht op. Houd er een handvol apart voor de afwerking van de soep. Mix de rest van de bonen met een tweetal knoflookteentjes en met beetje van het opgevangen vocht tot een smeuïge crème. Snijd een halve boerenkool in fijne reepjes. Snijd een prei- en een selderstengel in ringetjes. Snijd een paar rode uien in halvemaantjes en hak een paar knoflookteentjes fijn. Schil een paar vastkokende aardappeltjes en snijd ze in niet al te grote stukken. Maak een kruidentuiltje van tijm, rozemarijn, salie, laurier en peterseliestengels. Verwijder met een dunschiller het vel van een drietal stevige tomaten, haal de pitjes eruit en snijd het vruchtvlees in grote stukken. De soep. Stoof de groenten, te beginnen met de uien en een paar teentjes knoflook in een beetje olijfolie. Doe er de prei, selder, de boerenkool en de aardappelblokjes bij. Giet er voldoende groentebouillon bij om alles onder te dompelen. Schep er de crème van witte bonen, een eetlepel tomatenpuree en de kerstomaatjes bij. Kruid bij met peper en zout en laat de soep een half uurtje sudderen.
Ribolitta is een maaltijdsoep uit de Toscaanse boerenkeuken. De naam betekent letterlijk "opnieuw gekookt", omdat de soep de volgende dag en ook de dagen daarna, nog lekkerder is. Elke familie in Toscane heeft wellicht een eigen recept, maar er zijn een paar ingrediënten die niet mogen ontbreken: cannellinibonen, cavolo nero (een soort zwarte kool), wortel, selder, ui, knoflook, tomaten en brood. Zwarte kool is bij ons moeilijk verkrijgbaar, maar kan vervangen worden door boerenkool. En échte ribollita maak je beginnend met droge bonen die je laat weken. Maar deze versie met voorgekookte cannellini’s gaat sneller. Het brood kan in de grillpan met knoflook en olijfolie of je trekt er stukken van en schept die door de soep.
prei rode uien knoflook olijfolie kruidentuiltje groentebouillon tomaten kerstomaten uit blik bladpeterselie
De volgende dag. Zet de soep een nachtje koel weg. Voeg de volgende dag een paar pollepels bouillon toe en laat de soep opnieuw sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15 à 20 minuten, tot ze voldoende opgewarmd is. Afwerking. Leg de sneetjes geroosterd brood op de bodem van de soepborden en schep er een paar pollepels soep op. Werk af met plukjes bladpeterselie.
Schep de crème van witte bonen bij de soep.
cannellinibonen cavalo nero of boerenkool oud brood vastkokende aardappelen wortelen tomatenpuree selder
INGREDIËNTEN
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten: print recept print print print recept recept 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 boerenkool 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 verse uien prei  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06 selder
selectie:
kruimelpad:
meer soep:
de              passie Creatief Koken kookvurige