lauwe octopussalade
salie
peterselie
knoflook
peperoncino
citroen
peper en zout
Pel en druk een paar knoflookteentjes door een lookpers.
Snijd een stukje peperoncino (chilipepertje) open, verwijder de
zaadjes en snipper het vruchtvlees zo fijn mogelijk. Snijd een
paar ansjovisfilet in reepjes. Doe hetzelfde met een paar
stukjes gedroogde tomaat.
Haal de nerf uit een paar blaadjes verse salie. Snipper de
blaadjes fijn. Hak een handvol platte peterselieblaadjes fijn.
Meng alle ingrediënten met op ringetjes gesneden
voorgekookte octopus tentakels. Giet er wat olie van de
tomaatjes en ansjovis bij. Vul aan met een scheutje gewone
olijfolie.
Giet de bereiding op een plancha en roerbak tot de octopus
goed warm is en mooi begint te kleuren. Stop op tijd, want de
knoflooksnippers mogen niet bruin bakken.
ingrediënten - info
octopus, voorgekookt
gedroogde tomaatjes
op olie
ansjovisfilets op olie
Dit gerechtje kan koud of warm gegeten worden. De
octopus die je voorgekookt koopt in de winkel, moet zelfs
niet persé gebakken worden. Maar in combinatie met de
andere ingrediënten zoals vers knoflook en peperoncini, is
het toch wel beter. Hier wordt een basisbereiding
weergegeven. Uitbreiding met andere ingrediënten zoals
rucola of radicchio kan best. Op Napolitaanse wijze wordt
verder bleekselder, olijven en witte wijnazijn toegevoegd.
Op Siciliaanse wijze gaan er krieltjes bij.
Op het bord. Schep de salade op een bord. Werk af met een
paar draaien uit de pepermolen, wat gehakte peterselie en
een scheutje citroensap of wat citroenzeste.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.