jambalaya met
reuze gamba’s
Maak een sofritto van rode uien, paprika’s en
bleekselder. Dat betekent: snijd deze groenten
fijn en meng ze. Gebruik paprika’s van
verschillende kleur. Voeg een bol gepelde
knoflookteentjes toe die je eerst door de
lookpers haalt. De hoeveelheid aan groente
mag vrij groot zijn in verhouding tot de
hoeveelheid rijst. De rijst mag niet overwegen
in het eindresultaat dat op je bord komt. Bak de
groentemengeling in olie. Zet warm weg.
Kies voor rijst die geschikt is voor paella en
risotto. Reken op ongeveer 50 à 75 gram rijst
per persoon. Bak de rijstkorrels in wat olijfolie.
Voeg een paar pollepels warme kippenbouillon
toe er roer om. Blijf dit herhalen zoals je doet bij
het bereiden van een risotto. Voeg na een paar
minuutjes opgewarmde tomatenpulp uit blik toe.
Kruid naar smaak met cajun kruidenmix. Roer
om. Vul verder aan met kippenbouillon tot de
rijst gaar is en de bereiding smeuïg, maar niet
nat.
Meng met de gestoofde sofritto, roer om en laat
nog een paar minuutjes sudderen. Controleer
de kruiding en corrigeer indien nodig. Houd de
bereiding op serveertemperatuur.
Ontdoe een portie tijgergarnalen van hun
pantser en verwijder het darmkanaal. Reken op
een vijftal stuks per persoon. Pocheer de
garnalen in de rest van de kippenbouillon die je
voor de rijst gebruikt hebt. Haal ze uit de
bouillon als ze mooi roze en gaar zijn en meng
ze onder de rijst.
Snijd een rookworst op schijven. In dit gerecht
heb ik gekozen voor kippenworst, wat het
eindresultaat iets minder pikant maakt. Bak de
schijven in olijfolie en voeg ze uitgelekt bij de
rijst.
Snijd ontvelde kippendijen en kippenwit in grote
stukken. Kruid ze met kipkruidenmix en bak
ze rondom bruin. Verminder het
Jambalaya is een rijstschotel die ontstaan is
in de cajun keuken van New Orleans,
Louisiana. De Cajun is een etnische
bevolkingsgroep van uitgeweken Franse
Canadezen die zich in Zuid-Louisiana
vestigden. Het gerecht gelijkt op een
Spaanse paella, maar de kruidenmix is
verschillend. Er zijn talrijke varianten, maar
de basis van elke jambalaya is: een
groentemix van bleekselder, paprika’s en
uien. Met de rijst worden rookworst,
gebakken kip en gamba’s gemengd. In de
creoolse variant gaan er tomaten bij. Perfect
gerecht om in openlucht te maken, waarbij
vlees en zeevruchten op de plancha gegrild
worden voor ze in de rijst verdwijnen.
vuur, schep er een pollepel kippenbouillon bij,
dek af en laat de stukken kip nog een 20
minuutjes sudderen tot ze gaar zijn. Meng ze
met de rest van de bereiding.
Knip de rug open van de reuze gamba’s, knip de
poten en sprieten eraf en verwijder het
darmkanaal. Bak de gamba’s in een mengsel
van olijfolie, geperst knoflook en gehakte
peterselie.
Schep de jambalaya in een brede paellapan.
Werkt af met ontvelde tomatenblokjes, plukjes
peterselie en op ringetjes gesneden lente-uitjes.
Leg bovenop de reuze gamba’s en dien op.
rode uien
bleekselder
knoflook
paprika’s
(veelkleurige)
tomaten uit blik
kippenwit
rookworst
kipkruidenmix
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: