bigos met
everzwijn en hert
Snijd de uien in halvemaantjes. Maak de
champignons schoon en snijd ze in vier. Snijd
de witte kool in dunne reepjes. Snijd de
geschilde wortelen in kleine blokjes. Plet een
paar knoflookteentjes. Breng de zuurkool met
het water aan de kook en een minuutje koken.
Zet de gedroogde champignons te week.
Smelt een klont boter in een pan en bak de
witte kool, ui, wortelblokjes, knoflook en
champignons. Kruid met peper en zout. Laat
minstens 10 minuten bakken.
Schep deze bereiding in een gietijzeren
kasserol. Voeg de uitgelekte zuurkool toe,
samen met de pruimen, het weekvocht van het
eekhoorntjesbrood en een glas wildfond. Leg
er ook een kruidentuiltje bij van tijm,
rozemarijn, peterseliestengels en laurier. Kruid
met een paar jeneverbessen, enkele stukjes
kruidnagel en marjolein.
Bak in een pan met bruisende boter het
everzwijn- en hertenstoofsel rondom bruin.
Kruid met peper en zout. Laat alles met het
deksel op de pan minstens 2 uur stoven op een
laag vuur. Controleer af en toe of de bereiding
niet aanbakt en het vlees gaar is. Laat de
bereiding een nachtje rusten op een koele
plaats.
gedroogd
eekhoorntjesbrood
kruidentuiltje
peper en zout
marjolein
kruidnagel
jeneverbessen
De volgende dag:
Poolse worst
gerookt spek
appelen
Madeira
honing
tomatenpuree
De volgende dag.
Schil een paar appels en haal het klokhuis eruit.
Snijd deze vruchten op blokjes. Halveer de
sneetjes gerookt spek en bak ze krokant in wat
boter. Snijd de rookworst in schijfjes.
Breng de bigos weer op temperatuur en meng
er voorgaande ingrediënten onder. Meng
vervolgens met een paar eetlepels
tomatenpuree en een glas Madeira. Corrigeer
de smaak indien gewenst met een scheutje
vloeibare honing.
Laat de bereiding nog minstens een halfuurtje
sudderen. Dien op met bruin brood, gekookte
aardappelen of aardappelpuree.
Bigos is van oorsprong een traditioneel
Pools gerecht. Omliggende landen kennen
wel gelijksoortige bereidingen. De
basisingrediënten zijn zuurkool, witte kool
en verschillende soorten vlees. Dat is dan
wel alles door mekaar, van eend over
varken, wild en lam tot rund. Een stuk
Poolse worst mag nooit ontbreken. Bigos
moet altijd méér vlees bevatten dan kool.
Ook de toevoeging van gedroogde pruimen
is vrij algemeen. Voor het overige zijn er
blijkbaar evenveel varianten als Poolse
gezinskoks. Hier een eigen versie met
wildstoofsel als basis.
zuurkool natuur
witte kool
wortelen
champignons
uien
knoflook
pruimen
everzwijnstoofsel
hertenstoofsel
boter
wildfond
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met wild: