bigos met everzwijn en hert
gedroogd eekhoorntjesbrood
kruidentuiltje
peper en zout
marjolein
kruidnagel
jeneverbessen
De volgende dag:
Poolse worst
gerookt spek
appelen
Madeira
honing
tomatenpuree
Snijd de uien in halvemaantjes. Maak de champignons schoon
en snijd ze in vier. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Snijd
de geschilde wortelen in kleine blokjes. Plet een paar
knoflookteentjes. Breng de zuurkool met het water aan de
kook en een minuutje koken. Zet de gedroogde champignons
te week.
Smelt een klont boter in een pan en bak de witte kool, ui,
wortelblokjes, knoflook en champignons. Kruid met peper en
zout. Laat minstens 10 minuten bakken.
Schep deze bereiding in een gietijzeren kasserol. Voeg de
uitgelekte zuurkool toe, samen met de pruimen, het weekvocht
van het eekhoorntjesbrood en een glas wildfond. Leg er ook
een kruidentuiltje bij van tijm, rozemarijn, peterseliestengels
en laurier. Kruid met een paar jeneverbessen, enkele stukjes
kruidnagel en marjolein.
Bak in een pan met bruisende boter het everzwijn- en
hertenstoofsel rondom bruin. Kruid met peper en zout. Laat
alles met het deksel op de pan minstens 2 uur stoven op een
laag vuur. Controleer af en toe of de bereiding niet aanbakt en
het vlees gaar is. Laat de bereiding een nachtje rusten op een
koele plaats.
ingrediënten - info
zuurkool natuur
witte kool
wortelen
champignons
uien
knoflook
pruimen
everzwijnstoofsel
hertenstoofsel
boter
wildfond
De volgende dag.
Schil een paar appels en haal het klokhuis eruit. Snijd deze
vruchten op blokjes. Halveer de sneetjes gerookt spek en bak
ze krokant in wat boter. Snijd de rookworst in schijfjes.
Breng de bigos weer op temperatuur en meng er voorgaande
ingrediënten onder. Meng vervolgens met een paar eetlepels
tomatenpuree en een glas Madeira. Corrigeer de smaak
indien gewenst met een scheutje vloeibare honing.
Laat de bereiding nog minstens een halfuurtje sudderen. Dien
op met bruin brood, gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bigos is van oorsprong een traditioneel Pools gerecht.
Omliggende landen kennen wel gelijksoortige
bereidingen. De basisingrediënten zijn zuurkool, witte
kool en verschillende soorten vlees. Dat is dan wel alles
door mekaar, van eend over varken, wild en lam tot rund.
Een stuk Poolse worst mag nooit ontbreken. Bigos moet
altijd méér vlees bevatten dan kool. Ook de toevoeging
van gedroogde pruimen is vrij algemeen. Voor het overige
zijn er blijkbaar evenveel varianten als Poolse gezinskoks.
Hier een eigen versie met wildstoofsel als basis.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.