bigos met everzwijn en hert

bigos met everzwijn en hert

gedroogd eekhoorntjesbrood kruidentuiltje peper en zout marjolein kruidnagel jeneverbessen De volgende dag: Poolse worst gerookt spek appelen Madeira honing tomatenpuree
Snijd de uien in halvemaantjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Snijd de geschilde wortelen in kleine blokjes. Plet een paar knoflookteentjes. Breng de zuurkool met het water aan de kook en een minuutje koken. Zet de gedroogde champignons te week. Smelt een klont boter in een pan en bak de witte kool, ui, wortelblokjes, knoflook en champignons. Kruid met peper en zout. Laat minstens 10 minuten bakken. Schep deze bereiding in een gietijzeren kasserol. Voeg de uitgelekte zuurkool toe, samen met de pruimen, het weekvocht van het eekhoorntjesbrood en een glas wildfond. Leg er ook een kruidentuiltje bij van tijm, rozemarijn, peterseliestengels en laurier. Kruid met een paar jeneverbessen, enkele stukjes kruidnagel en marjolein. Bak in een pan met bruisende boter het everzwijn- en hertenstoofsel rondom bruin. Kruid met peper en zout. Laat alles met het deksel op de pan minstens 2 uur stoven op een laag vuur. Controleer af en toe of de bereiding niet aanbakt en het vlees gaar is. Laat de bereiding een nachtje rusten op een koele plaats.
ingrediënten - info zuurkool natuur witte kool wortelen champignons uien knoflook pruimen everzwijnstoofsel hertenstoofsel boter wildfond
De volgende dag. Schil een paar appels en haal het klokhuis eruit. Snijd deze vruchten op blokjes. Halveer de sneetjes gerookt spek en bak ze krokant in wat boter. Snijd de rookworst in schijfjes. Breng de bigos weer op temperatuur en meng er voorgaande ingrediënten onder. Meng vervolgens met een paar eetlepels tomatenpuree en een glas Madeira. Corrigeer de smaak indien gewenst met een scheutje vloeibare honing. Laat de bereiding nog minstens een halfuurtje sudderen. Dien op met bruin brood, gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bigos is van oorsprong een traditioneel Pools gerecht. Omliggende landen kennen wel gelijksoortige bereidingen. De basisingrediënten zijn zuurkool, witte kool en verschillende soorten vlees. Dat is dan wel alles door mekaar, van eend over varken, wild en lam tot rund. Een stuk Poolse worst mag nooit ontbreken. Bigos moet altijd méér vlees bevatten dan kool. Ook de toevoeging van gedroogde pruimen is vrij algemeen. Voor het overige zijn er blijkbaar evenveel varianten als Poolse gezinskoks. Hier een eigen versie met wildstoofsel als basis.
Creatief Koken de              passie kookvurige

bigos met

everzwijn en hert

Bereiding
Snijd de uien in halvemaantjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in vier. Snijd de witte kool in dunne reepjes. Snijd de geschilde wortelen in kleine blokjes. Plet een paar knoflookteentjes. Breng de zuurkool met het water aan de kook en een minuutje koken. Zet de gedroogde champignons te week. Smelt een klont boter in een pan en bak de witte kool, ui, wortelblokjes, knoflook en champignons. Kruid met peper en zout. Laat minstens 10 minuten bakken. Schep deze bereiding in een gietijzeren kasserol. Voeg de uitgelekte zuurkool toe, samen met de pruimen, het weekvocht van het eekhoorntjesbrood en een glas wildfond. Leg er ook een kruidentuiltje bij van tijm, rozemarijn, peterseliestengels en laurier. Kruid met een paar jeneverbessen, enkele stukjes kruidnagel en marjolein. Bak in een pan met bruisende boter het everzwijn- en hertenstoofsel rondom bruin. Kruid met peper en zout. Laat alles met het deksel op de pan minstens 2 uur stoven op een laag vuur. Controleer af en toe of de bereiding niet aanbakt en het vlees gaar is. Laat de bereiding een nachtje rusten op een koele plaats.
Ingrediënten
ingrediënten - info zuurkool natuur witte kool wortelen champignons uien knoflook pruimen everzwijnstoofsel hertenstoofsel boter wildfond
gedroogd eekhoorntjesbrood kruidentuiltje peper en zout marjolein kruidnagel jeneverbessen De volgende dag: Poolse worst gerookt spek appelen Madeira honing tomatenpuree
De volgende dag. Schil een paar appels en haal het klokhuis eruit. Snijd deze vruchten op blokjes. Halveer de sneetjes gerookt spek en bak ze krokant in wat boter. Snijd de rookworst in schijfjes. Breng de bigos weer op temperatuur en meng er voorgaande ingrediënten onder. Meng vervolgens met een paar eetlepels tomatenpuree en een glas Madeira. Corrigeer de smaak indien gewenst met een scheutje vloeibare honing. Laat de bereiding nog minstens een halfuurtje sudderen. Dien op met bruin brood, gekookte aardappelen of aardappelpuree.
Bigos is van oorsprong een traditioneel Pools gerecht. Omliggende landen kennen wel gelijksoortige bereidingen. De basisingrediënten zijn zuurkool, witte kool en verschillende soorten vlees. Dat is dan wel alles door mekaar, van eend over varken, wild en lam tot rund. Een stuk Poolse worst mag nooit ontbreken. Bigos moet altijd méér vlees bevatten dan kool. Ook de toevoeging van gedroogde pruimen is vrij algemeen. Voor het overige zijn er blijkbaar evenveel varianten als Poolse gezinskoks. Hier een eigen versie met wildstoofsel als basis.
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige