loempia's uit de oven

loempia’s uit de oven

De vulling: kipfilet kippenbouillon hamblokjes wortelen prei ui sojascheuten knoflook peper en zout wokolie sesamolie sojasaus eieren peper en zout
Maak de loempiavellen. Zeef de bloem met het maïszetmeel en het zout. Klop een ei los met een scheutje water. Meng beiden met een garde en voeg al kloppend geleidelijk meer water toe. Het beslag moet veel dunner zijn dan dat van gewone pannenkoeken. Je zal daarvoor minstens een half litertje of zelfs meer water nodig hebben. Laat dit nu afgedekt een half uurtje rusten in de koelkast. Verhit een pannenkoekenpan op middelhoog vuur. Vet de bodem in met wat wokolie. Roer het beslag opnieuw glad. Gebruik een kleine pollepel en verdeel een dun laagje beslag over de bodem van de pan. Giet overtollig beslag weer terug. Bak 2 minuutjes tot de pannenkoek loskomt van de bodem. Die hoeft niet te kleuren, maar moet wel droog zijn. Laat nog 1 minuut bakken aan de andere kant. Leg de vellen naast elkaar op een vel aluminiumfolie op het werkblad om af te koelen. Stapel ze pas als ze afgekoeld zijn.
ingrediënten - info De loempiavellen: 200 g (volkoren) patisseriebloem 60 g maïszetmeel 1 ei 1 tl zout
Het vullen en bakken. Klop een ei los. Spreid een loempiavel uit en strijk de rand rondom in met het ei. Leg er een hoopje van de vulling op. Plooi eerst de onderste deel van het vel over de vulling en dan de zijkanten binnenwaarts. Rol het vel verder op naar boven toe tot een mooi pakje. Leg de loempia’s op een vel bakpapier op een bakplaat en borstel ze in met wokolie. Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in een oven voorverwarmd op 200°C op hete lucht. Hou het bakken wel in de gaten. De loempia’s moeten net zoals in de friteuse, goudbruin en krokant worden, maar mogen niet verbranden.
Loempia’s, zoveel gemakkelijker om ze kant-en-klaar te komen, maar véél leuker om zelf te maken. En je weet wat je eet. Bovendien vrij eenvoudig om maken, met slechts één stressmomentje: het deeg moet nét dun genoeg zijn om er elastische velletjes van te maken die niet uiteenvallen als je ze vult. De vulling die hier gebruikt wordt, kan je nog oppimpen met bijvoorbeeld verse koriander, glasnoedels, shii-take en wat je Oosterse inspiratie je ingeeft. Wil je de loempia’s frituren in plaats van bakken in de oven, doe dat dan met olie op 180°C en net zolang tot ze mooi goudbruin en knapperig geworden zijn.
loempia's uit de oven 4 loempia's uit de oven 6 loempia's uit de oven 2
De vulling. Gebruik enkel de witte stam van de prei. Snijd die in stukken van een vijftal centimeter en vervolgens in zeer fijne reepjes. Kuis een paar fijne worteltjes en snijd ze eveneens in zo dun mogelijke reepjes van 5 cm. Snijd een ui in halve- maantjes en maak de lamelletjes los. Plet een paar knoflookteentjes in een lookpers. Maak de sojascheuten schoon. Sauteer al deze groenten samen een paar minuutjes in een hete pan met wokolie. Breng op smaak met sojasaus, een beetje sesamolie, peper en zout. Laat afkoelen. Maak een egale dunne eierkoek van een paar losgeklopte eieren. Kruid met peper en zout. Laat de omelet afkoelen en snijd ze op reepjes. Breng een half kookpotje kippenbouillon aan de kook en verminder dan het vuur. Snijd de kipfilets overlangs doormidden en pocheer ze een kwartiertje in de bouillon tegen het kookpunt aan. Laat de kipfilets uitlekken en afgedekt afkoelen. Pluk de kipfilets in kleinere reepjes. Meng de kippenreepjes met de hamblokjes, de eierreepjes en de groenten.
Creatief Koken de              passie kookvurige

loempia’s

uit de oven

Bereiding
Maak de loempiavellen. Zeef de bloem met het maïszetmeel en het zout. Klop een ei los met een scheutje water. Meng beiden met een garde en voeg al kloppend geleidelijk meer water toe. Het beslag moet veel dunner zijn dan dat van gewone pannenkoeken. Je zal daarvoor minstens een half litertje of zelfs meer water nodig hebben. Laat dit nu afgedekt een half uurtje rusten in de koelkast. Verhit een pannenkoekenpan op middelhoog vuur. Vet de bodem in met wat wokolie. Roer het beslag opnieuw glad. Gebruik een kleine pollepel en verdeel een dun laagje beslag over de bodem van de pan. Giet overtollig beslag weer terug. Bak 2 minuutjes tot de pannenkoek loskomt van de bodem. Die hoeft niet te kleuren, maar moet wel droog zijn. Laat nog 1 minuut bakken aan de andere kant. Leg de vellen naast elkaar op een vel aluminiumfolie op het werkblad om af te koelen. Stapel ze pas als ze afgekoeld zijn.
Loempia’s, zoveel gemakkelijker om ze kant-en-klaar te komen, maar véél leuker om zelf te maken. En je weet wat je eet. Bovendien vrij eenvoudig om maken, met slechts één stressmomentje: het deeg moet nét dun genoeg zijn om er elastische velletjes van te maken die niet uiteenvallen als je ze vult. De vulling die hier gebruikt wordt, kan je nog oppimpen met bijvoorbeeld verse koriander, glasnoedels, shii-take en wat je Oosterse inspiratie je ingeeft. Wil je de loempia’s frituren in plaats van bakken in de oven, doe dat dan met olie op 180°C en net zolang tot ze mooi goudbruin en knapperig geworden zijn.
De vulling. Gebruik enkel de witte stam van de prei. Snijd die in stukken van een vijftal centimeter en vervolgens in zeer fijne reepjes. Kuis een paar fijne worteltjes en snijd ze eveneens in zo dun mogelijke reepjes van 5 cm. Snijd een ui in halve-maantjes en maak de lamelletjes los. Plet een paar knoflookteentjes in een lookpers. Maak de sojascheuten schoon. Sauteer al deze groenten samen een paar minuutjes in een hete pan met wokolie. Breng op smaak met sojasaus, een beetje sesamolie, peper en zout. Laat afkoelen. Maak een egale dunne eierkoek van een paar losgeklopte eieren. Kruid met peper en zout. Laat de omelet afkoelen en snijd ze op reepjes. Breng een half kookpotje kippenbouillon aan de kook en verminder dan het vuur. Snijd de kipfilets overlangs doormidden en pocheer ze een kwartiertje in de bouillon tegen het kookpunt aan. Laat de kipfilets uitlekken en afgedekt afkoelen. Pluk de kipfilets in kleinere reepjes. Meng de kippenreepjes met de hamblokjes, de eierreepjes en de groenten.
Het vullen en bakken. Klop een ei los. Spreid een loempiavel uit en strijk de rand rondom in met het ei. Leg er een hoopje van de vulling op. Plooi eerst de onderste deel van het vel over de vulling en dan de zijkanten binnenwaarts. Rol het vel verder op naar boven toe tot een mooi pakje. Leg de loempia’s op een vel bakpapier op een bakplaat en borstel ze in met wokolie. Zet de bakplaat ongeveer 15 minuten in een oven voorverwarmd op 200°C op hete lucht. Hou het bakken wel in de gaten. De loempia’s moeten net zoals in de friteuse, goudbruin en krokant worden, maar mogen niet verbranden.
Ingrediënten
ingrediënten - info De loempiavellen: 200 g (volkoren) patisseriebloem 60 g maïszetmeel 1 ei 1 tl zout
De vulling: kipfilet kippenbouillon hamblokjes wortelen prei ui sojascheuten knoflook peper en zout wokolie sesamolie sojasaus eieren peper en zout
receptfiche receptfiche Cuisine Créative Recettes en français
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige de              passie Creatief Koken kookvurige