loempia’s
uit de oven
Maak de loempiavellen. Zeef de bloem met
het maïszetmeel en het zout. Klop een ei los
met een scheutje water. Meng beiden met een
garde en voeg al kloppend geleidelijk meer
water toe. Het beslag moet veel dunner zijn dan
dat van gewone pannenkoeken. Je zal
daarvoor minstens een half litertje of zelfs meer
water nodig hebben.
Laat dit nu afgedekt een half uurtje rusten in de
koelkast.
Verhit een pannenkoekenpan op middelhoog
vuur. Vet de bodem in met wat wokolie. Roer
het beslag opnieuw glad.
Gebruik een kleine pollepel en verdeel een dun
laagje beslag over de bodem van de pan. Giet
overtollig beslag weer terug.
Bak 2 minuutjes tot de pannenkoek loskomt
van de bodem. Die hoeft niet te kleuren, maar
moet wel droog zijn. Laat nog 1 minuut bakken
aan de andere kant.
Leg de vellen naast elkaar op een vel
aluminiumfolie op het werkblad om af te koelen.
Stapel ze pas als ze afgekoeld zijn.
Loempia’s, zoveel gemakkelijker om ze
kant-en-klaar te komen, maar véél leuker om
zelf te maken. En je weet wat je eet.
Bovendien vrij eenvoudig om maken, met
slechts één stressmomentje: het deeg moet
nét dun genoeg zijn om er elastische
velletjes van te maken die niet uiteenvallen
als je ze vult.
De vulling die hier gebruikt wordt, kan je
nog oppimpen met bijvoorbeeld verse
koriander, glasnoedels, shii-take en wat je
Oosterse inspiratie je ingeeft.
Wil je de loempia’s frituren in plaats van
bakken in de oven, doe dat dan met olie op
180°C en net zolang tot ze mooi goudbruin
en knapperig geworden zijn.
De vulling. Gebruik enkel de witte stam van de
prei. Snijd die in stukken van een vijftal
centimeter en vervolgens in zeer fijne reepjes.
Kuis een paar fijne worteltjes en snijd ze
eveneens in zo dun mogelijke reepjes van 5
cm. Snijd een ui in halve-maantjes en maak de
lamelletjes los. Plet een paar knoflookteentjes
in een lookpers. Maak de sojascheuten schoon.
Sauteer al deze groenten samen een paar
minuutjes in een hete pan met wokolie. Breng
op smaak met sojasaus, een beetje sesamolie,
peper en zout. Laat afkoelen.
Maak een egale dunne eierkoek van een paar
losgeklopte eieren. Kruid met peper en zout.
Laat de omelet afkoelen en snijd ze op reepjes.
Breng een half kookpotje kippenbouillon aan
de kook en verminder dan het vuur. Snijd de
kipfilets overlangs doormidden en pocheer ze
een kwartiertje in de bouillon tegen het
kookpunt aan. Laat de kipfilets uitlekken en
afgedekt afkoelen. Pluk de kipfilets in kleinere
reepjes. Meng de kippenreepjes met de
hamblokjes, de eierreepjes en de groenten.
Het vullen en bakken. Klop een ei los. Spreid
een loempiavel uit en strijk de rand rondom in
met het ei. Leg er een hoopje van de vulling op.
Plooi eerst de onderste deel van het vel over de
vulling en dan de zijkanten binnenwaarts. Rol
het vel verder op naar boven toe tot een mooi
pakje.
Leg de loempia’s op een vel bakpapier op een
bakplaat en borstel ze in met wokolie. Zet de
bakplaat ongeveer 15 minuten in een oven
voorverwarmd op 200°C op hete lucht. Hou het
bakken wel in de gaten. De loempia’s moeten
net zoals in de friteuse, goudbruin en krokant
worden, maar mogen niet verbranden.
De vulling:
kipfilet
kippenbouillon
hamblokjes
wortelen
prei
ui
sojascheuten
knoflook
peper en zout
wokolie
sesamolie
sojasaus
eieren
peper en zout
De loempiavellen:
200 g (volkoren)
patisseriebloem
60 g maïszetmeel
1 ei
1 tl zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
selectie:
bijpassende gerechten: