Elzasser baeckeoffe
met wild
Voorbereiding. Snijd het vlees in stukken 4-5
cm en leg beide soorten apart weg in kommen.
Maak een kruidentuiltje van wortelloof,
laurierblaadjes, tijmtakjes en
rozemarijnsprietjes. Bind met keukengaren.
Snijd een paar uien in halvemaantjes.
Kneus een paar geschilde knoflookteentjes.
Kuis de prei en wortelen. Versnijd de deze
groenten. Schil de zoete aardappelen,
aardperen en raapjes. Snijd ze op plakjes.
Bak de reepjes ontbijtspek krokant. Bak de
gesneden uien, prei, wortelen en het knoflook
in boter tot de uien glazig geworden zijn. Kruid
met peper en zout en meng met geplette
jeneverbessen en kruidnagel. Doe er nu de
spekreepjes bij en zet deze bereiding langs de
kant.
Droog het stoofvlees met keukenpapier, bestuif
het met vloeiende bloem en bak het vlees
rondom bruin in boter. Behandel beide soorten
wild op dezelfde manier maar afzonderlijk.
Maak een brooddeeg van 200 gram bloem met
ongeveer een deciliter water. Kneed en rol uit
tot een lang lint dat de omtrek heeft van de
bovenrand van je ovenschotel.
kruidnagel
jeneverbessen
Gewurztraminer
zoete aardappelen
wortelen
prei
rapen
aardpeer
Kirsch
ontbijtspek
boter
De naam betekent gewoon ‘bakkersoven’.
De dorpelingen uit de dorpjes in de Elzas
konden in vroeger tijden hun stoofpotje
afzetten bij de lokale bakker, die het liet
garen in zijn warme oven, na het bakken van
z’n brood.
De normale bereiding van dit gerecht
gebeurt met aardappelen, groenten en
verschillende soorten vlees, zoals varken,
rund of lam. Hier een herfst- en winterse
variant met hert en everzwijnvlees.
Een algemeen kenmerk van de baeckeoffe
is, dat het deksel van de kasserol afgesloten
wordt met een deegrol.
De bereiding. Neem een diepe ovenschotel
met deksel in aardewerk, keramiek of gewoon
een Römertopf. Vet de bodem en randen in
met wat boter. Vul de schotel te beginnen met
een laag zoete aardappel. Kruid met peper en
zout. Leg daarop het hertenstoofvlees. Leg
daarbovenop een laag groenten met spekjes.
Steek het kruidentuiltje langs de kant.
Vul verder aan met een laagje
aardpeerschijfjes. Leg daarop het
everzwijnstoofvlees erbij en daarop de rest van
de groenten. Eindig met een laagje
rapenschijfjes.
Giet een glas witte Elzasser wijn in de pot, tot
ongeveer de helft van de hoogte. Giet er nog
als extraatje een glaasje Kirsch bij. Leg de
deegrol langs de bovenrand en druk er het
deksel in, zodat de pot luchtdicht afgesloten is.
Zet de pot 2 ½ uur op 185°C, beginnend van
een koude oven. Gebruik je een echte
Römertopf, vergeet dan niet om die vooraf
een half uurtje in water te weken.
everzwijnstoofvlees
hertenstoofvlees
vloeiende bloem
uien
knoflook
wortelloof
tijm
rozemarijn
laurier
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
meer recepten met wild:
kruimelpad: