kruidentuiltje - bouquet garni
peterselie
laurier
tijm
Vooreerst, wat is de bedoeling? Door een samengebonden
boeketje verse kruiden te gebruiken in je stoofpotjes en
sausen, vermijd je dat de kruiden een eigen leven gaan leiden
in je kasserol en de bereiding vertroebelen met blaadjes en
plantenresten. Die zijn uiteindelijk bijna niet weg te zeven,
zeker niet als je saus gebonden is.
Dus, hoe los je dat op? Maak een bouquet garni. Kies voor
verse laurier en géén gedroogde blaadjes, want die breken.
Kies in principe voor peterseliestengels, maar ook ik gebruik
vaak de volledige stengels mét de blaadjes er nog aan. Kies
voor verse tijmtakjes en geen gedroogde, omdat de blaadjes
dan vlugger de ‘groep’ verlaten.
Een kruidentuiltje haal je uit je bereiding, vooraleer ze verder
af te werken. Je hebt wél de smaak die de kruiden afgegeven
hebben, niet de smurrie.
Er bestaan handige hulpjes, zoals containertjes in metaal, die
bedoeld zijn om de kruiden samen te houden. Héél efficiënt,
want zelfs de kleine tijmblaadjes kunnen niet ontsnappen.
Maar klassiek wordt een kruidentuiltje samengebonden met
wit keukengaren. Vermijd de touwtjes met kleuren rood / wit,
rood / blauw). Die zijn niet voedselveilig en kunnen de smaak
bederven.
De klassieke samenstelling van een kruidentuiltje bestaat uit
peterselie, tijm en laurier. Maar, varianten zijn mogelijk,
afhankelijk van het gerecht dat je klaarmaakt.
Ik doe er bijna altijd een takje rozemarijn bij, vooral in Franse
en mediterrane stoofpotjes. Ook salie is een optie,
bijvoorbeeld in Italiaanse sausjes.
Blijven experimenteren zou ik zeggen en zolang je verse
kruiden gebruikt in functie van het gerecht dat je maakt, kan
er eigenlijk weinig fout gaan.
keukengaren