kruidentuiltje
bouquet garni
Vooreerst, wat is de bedoeling? Door een
samengebonden boeketje verse kruiden te
gebruiken in je stoofpotjes en sausen, vermijd
je dat de kruiden een eigen leven gaan leiden
in je kasserol en de bereiding vertroebelen met
blaadjes en plantenresten. Die zijn uiteindelijk
bijna niet weg te zeven, zeker niet als je saus
gebonden is.
Dus, hoe los je dat op? Maak een bouquet
garni. Kies voor verse laurier en géén
gedroogde blaadjes, want die breken. Kies in
principe voor peterseliestengels, maar ook ik
gebruik vaak de volledige stengels mét de
blaadjes er nog aan. Kies voor verse tijmtakjes
en geen gedroogde, omdat de blaadjes dan
vlugger de ‘groep’ verlaten.
Een kruidentuiltje haal je uit je bereiding,
vooraleer ze verder af te werken. Je hebt wél
de smaak die de kruiden afgegeven hebben,
niet de smurrie.
Er bestaan handige hulpjes, zoals containertjes
in metaal, die bedoeld zijn om de kruiden
samen te houden. Héél efficiënt, want zelfs de
kleine tijmblaadjes kunnen niet ontsnappen.
Maar klassiek wordt een kruidentuiltje
samengebonden met wit keukengaren. Vermijd
de touwtjes met kleuren rood / wit, rood /
blauw). Die zijn niet voedselveilig en kunnen de
smaak bederven.
De klassieke samenstelling van een
kruidentuiltje bestaat uit peterselie, tijm en
laurier. Maar, varianten zijn mogelijk, afhankelijk
van het gerecht dat je klaarmaakt.
Ik doe er bijna altijd een takje rozemarijn bij,
vooral in Franse en mediterrane stoofpotjes.
Ook salie is een optie, bijvoorbeeld in Italiaanse
sausjes.
Blijven experimenteren zou ik zeggen en zolang
je verse kruiden gebruikt in functie van het
gerecht dat je maakt, kan er eigenlijk weinig
fout gaan.
peterselie
laurier
tijm
keukengaren