zigeunerschnitzel
met ajvarsaus
De schnitzels. Spreid de kalfslapjes open op
het werkblad. Bedek ze met een velletje
bakpapier en sla ze -voorzichtig- plat met een
vleeshamer. Maak naar eigen inzicht wat de
hoeveelheden betreft, een mengeling van
peper, zout, knoflookpoeder en zacht
paprikapoeder. Test de smaak even uit en pas
de verhoudingen aan indien nodig. Wentel de
kalfslapjes in deze kruidenmix en druk goed
aan. Leg ze op een dienbord, dek af en laat ze
een uurtje droog marineren in de koelkast.
Paneer de schnitzels. Bestuif ze eerst met
vloeiende bloem, haal ze door losgeklopt ei en
vervolgens door een kommetje met
paneermeel. Maak geklaarde boter. Bak er de
schnitzels in net voor het opdienen.
boter
ajvar
uien
augurkjes
knoflook
courgette
krieltjes
peterselie
zure room
Op en top een gerechtje met Oost-Europese
allures. Hier worden de schnitzels niet
begeleid van een klassieke ‘zigeunersaus’,
maar van een opgepimpte ajvar. De
ingrediënten van de zigeunersaus die in de
ajvar ontbreken, worden eraan toegevoegd.
Zigeunersaus op basis van ajvar. Maak eerst
je verse ajvar of gebruik een bokaaltje uit de
winkel. Snipper een zoete ui en een paar
teentjes knoflook in de blender. Stoof ze glazig
in wat boter. Snijd een paar ingemaakte
augurkjes in blokjes. Meng met de gestoofde ui
met knoflook en schep er een flinke portie ajvar
bij. Meng met een scheutje azijn van de
augurkjes.
Breng op smaak met zacht paprikapoeder.
Warm de saus op, laat kort doorkoken en houd
ze daarna op serveer-temperatuur.
Andere bereidingen. Kuis en snijd een paar
courgettes in schijven van een centimeter dik.
Kruid ze met peper en zout en bak ze tot gaar in
een grillpan. Was een portie krieltjes. Maak ze
klaar in de frituurpan, in twee keer zoals je doet
met frietjes.
Op het bord. Een schnitzel met daarnaast een
flinke schep zigeunersaus, krieltjes en gegrilde
courgettes. Werk af met een toefje zure room en
plukjes peterselie.
kalfslapjes
peper en zout
knoflookpoeder
zacht paprikapoeder
vloeiende bloem
eieren
paneermeel
geklaarde boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
meer recepten met kalfslapjes:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: