salmorejo Cordobés
met gegrilde
langoustines
Salmorejo. Zet oud brood met korsten, of
verbrokkelde pistolets te week in tomatenpulp
in een verhouding van 2 eenheden op 10.
Voeg 1 eenheid olijfolie toe, een paar teentjes
knoflook naar smaak en een snuifje zout. Laat
deze mengeling een uurtje rusten op een koele
plaats. Voeg meer brood toe om een dikkere
crème te maken. Giet de bereiding in de
blender en mix zo fijn mogelijk. Zet de
salmorejo een nachtje in de frigo.
Langoustines. Reken op 2 stuks per persoon.
Knip de poten, sprieten en ogen weg van
ongekookte reuze langoustines. Halveer ze in
de lengte en verwijder het darmkanaal.
Marineer de langoustines een uurtje in een
mengsel van olijfolie, geperst knoflook en
peterselie, gekruid met wat peper en zout. Leg
de beestjes op de plancha en grill ze gaar in
een paar minuutjes aan elke kant.
Andere bereidingen. Droog een paar sneetjes
serrano ham. Leg ze tussen twee velletjes
bakpapier op een bordje. Sluit af met een ander
bordje. Zet deze constructie een minuutje in de
microgolfoven op vol vermogen. Laat de
hamvelletjes verder uitdrogen op
kamertemperatuur. Verkruimel ze.
tomaten uit blik
eieren
serrano ham
brood
gedroogde
tomaatjes op olie
dragon
Salmorejo is een traditionele soep uit
Andalusië. Het gerecht is vooral populair in
Cordoba en omstreken. Salmorejo wordt
gemaakt met slechts vier ingrediënten:
tomaat, brood, olijfolie en knoflook. De soep
wordt koud geserveerd, afgewerkt met
Spaanse ham en hardgekookt ei. De
combinatie met gegrilde langoustines is een
eigen toevoeging en niet écht nodig.
Salmorejo is dikker en romiger dan de
andere meer bekende Andalusische soep,
de gazpacho. Het gerecht zou van
oorsprong Portugees zijn en dateren uit de
17e eeuw.
Kook een paar eitjes hard. Maak er een mooie
mimosa van en meng met de verkruimelde
serrano en gesnipperde verse dragonblaadjes.
Knip een paar getoaste sneetjes brood in
dobbelsteentjes.
Op het bord. Een spiegel van salmorejo met in
het midden een schep van de ei-ham mix.
Dresseer de halve gebakken langoustines
daarrond en werk af met plukjes peterselie en
croutons. Druppel wat olijfolie over de borden.
langoustines
olijfolie
peterselie
knoflook
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: