paella mixta
Voorbereiding: snijd de kipfilets in grote
dobbelstenen. Snijd de gekookte ham in
dobbelsteentjes. Snijd het spek in blokjes.
Ontdoe de tijgergamba’s en de
diepzeegarnalen van poten en sprieten. Hak de
uien. Ontvel de tomaten en verdeel in partjes.
Snijd de paprika’s, hak knoflook, hak peterselie
en verdeel de citroen in partjes. Maak
kippenbouillon en visbouillon.
Bereiding: Kuis de mosselen en kook ze in
een beetje visbouillon. Haal de helft van de
mosselen uit de schelp en bewaar beiden
afgedekt. Snijd de inktvisjes in ringen en bak
kort in olie. Bak de kippenblokjes en drumsticks
in olie. Bak de spekjes met de ham, knoflook,
paprika’s. Bak fijngesnipperde ui tot die
karamelliseert. Bak de tijgergarnalen en de
rauwe langoustines in olijfolie met gehakt
knoflook en gehakte peterselie. Zet afgedekt
weg. Bak in een andere pan de rijst glanzend.
Voeg toe: witte wijn, saffraan, cayennepeper,
een snuifje zacht paprikapoeder en
kippenbouillon. Roer goed en laat dan 20
minuten staan zonder roeren tot het vocht bijna
weg is.
In de paellapan: wanneer de rijst bijna gaar is,
voeg dan de mosselen zonder schelp, de
blokjes zeeduivel of andere witvis, de
diepzeegarnalen en de inktvisringetjes toe.
Daarna de hamblokjes, spek, kip, drumsticks
en erwtjes.
Garneer de paellapan met gehakte peterselie,
de tijgergarnalen, langoustines, mosselen in de
schelp en citroenpartjes. Voor een deluxe-
versie, kan je halve gekookte kreeften op de
paella leggen.
Paella is de benaming van zowel de pan zelf
als van het gerecht. Van oorsprong is dit
een gerecht uit de streek van Valencia, waar
vanaf de Moorse periode rijst verbouwd
werd die de basis vormt van deze schotel.
De traditionele manier om paella te bereiden
is in een grote platte pan boven een
houtvuur. Wat is het grote verschil
vergeleken met Italiaanse risotto? De rijst in
de paellapan wordt niet omgeroerd tijdens
de bereiding en mag zelfs een beetje
aanbranden onderaan.
Paella is een eenpansgerecht. In deze versie
heb ik er evenwel voor gekozen om alle
‘onderdelen’ afzonderlijk te bereiden en ze
dan pas te ‘assembleren’ tot één geheel.
Maakt het iets gemakkelijker en het zorgt
ervoor dat alle ingrediënten tegelijkertijd de
juiste garing hebben.
knoflook
tomaten
langoustines
ronde Spaanse rijst
saffraan
paprika
visbouillon
groene erwtjes
olijfolie
witte wijn
peper & zout
paprikapoeder
kippenbouillon
cayennepeper
kippenborstfilets
kippenboutjes
vaste witvis
inktvis
mosselen
ui
tijgergamba’s
diepzeegarnalen
spekblokjes
gekookte ham
citroen
peterselie
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
kruimelpad: