paella mixta
ingrediënten - info kippenborstfilets kippenboutjes vaste witvis inktvis mosselen ui tijgergamba’s diepzeegarnalen spekblokjes gekookte ham citroen peterselie
Voorbereiding: snijd de kipfilets in grote dobbelstenen. Snijd de gekookte ham in dobbelsteentjes. Snijd het spek in blokjes. Ontdoe de tijgergamba’s en de diepzeegarnalen van poten en sprieten. Hak de uien. Ontvel de tomaten en verdeel in partjes. Snijd de paprika’s, hak knoflook, hak peterselie en verdeel de citroen in partjes. Maak kippenbouillon en visbouillon. Bereiding: Kuis de mosselen en kook ze in een beetje visbouillon. Haal de helft van de mosselen uit de schelp en bewaar beiden afgedekt. Snijd de inktvisjes in ringen en bak kort in olie. Bak de kippenblokjes en drumsticks in olie. Bak de spekjes met de ham, knoflook, paprika’s. Bak fijngesnipperde ui tot die karamelliseert. Bak de tijgergarnalen en de rauwe langoustines in olijfolie met gehakt knoflook en gehakte peterselie. Zet afgedekt weg. Bak in een andere pan de rijst glanzend. Voeg toe: witte wijn, saffraan, cayennepeper, een snuifje zacht paprikapoeder en kippenbouillon. Roer goed en laat dan 20 minuten staan zonder roeren tot het vocht bijna weg is. In de paellapan: wanneer de rijst bijna gaar is, voeg dan de mosselen zonder schelp, de blokjes zeeduivel of andere witvis, de diepzeegarnalen en de inktvisringetjes toe. Daarna de hamblokjes, spek, kip, drumsticks en erwtjes. Garneer de paellapan met gehakte peterselie, de tijgergarnalen, langoustines, mosselen in de schelp en citroenpartjes. Voor een deluxe-versie, kan je halve gekookte kreeften op de paella leggen.

paella mixta

Paella is de benaming van zowel de pan zelf als van het gerecht. Van oorsprong is dit een gerecht uit de streek van Valencia, waar vanaf de Moorse periode rijst verbouwd werd die de basis vormt van deze schotel. De traditionele manier om paella te bereiden is in een grote platte pan boven een houtvuur. Wat is het grote verschil vergeleken met Italiaanse risotto? De rijst in de paellapan wordt niet omgeroerd tijdens de bereiding en mag zelfs een beetje aanbranden onderaan. Paella is een eenpansgerecht. In deze versie heb ik er evenwel voor gekozen om alle ‘onderdelen’ afzonderlijk te bereiden en ze dan pas te ‘assembleren’ tot één geheel. Maakt het iets gemakkelijker en het zorgt ervoor dat alle ingrediënten tegelijkertijd de juiste garing hebben.
knoflook tomaten langoustines ronde Spaanse rijst saffraan paprika visbouillon groene erwtjes olijfolie witte wijn peper & zout paprikapoeder kippenbouillon cayennepeper
Creatief Koken de              passie kookvurige print

paella mixta

ingrediënten - info kippenborstfilets kippenboutjes vaste witvis inktvis mosselen ui tijgergamba’s diepzeegarnalen spekblokjes gekookte ham citroen peterselie
Voorbereiding: snijd de kipfilets in grote dobbelstenen. Snijd de gekookte ham in dobbelsteentjes. Snijd het spek in blokjes. Ontdoe de tijgergamba’s en de diepzeegarnalen van poten en sprieten. Hak de uien. Ontvel de tomaten en verdeel in partjes. Snijd de paprika’s, hak knoflook, hak peterselie en verdeel de citroen in partjes. Maak kippenbouillon en visbouillon. Bereiding: Kuis de mosselen en kook ze in een beetje visbouillon. Haal de helft van de mosselen uit de schelp en bewaar beiden afgedekt. Snijd de inktvisjes in ringen en bak kort in olie. Bak de kippenblokjes en drumsticks in olie. Bak de spekjes met de ham, knoflook, paprika’s. Bak fijngesnipperde ui tot die karamelliseert. Bak de tijgergarnalen en de rauwe langoustines in olijfolie met gehakt knoflook en gehakte peterselie. Zet afgedekt weg. Bak in een andere pan de rijst glanzend. Voeg toe: witte wijn, saffraan, cayennepeper, een snuifje zacht paprikapoeder en kippenbouillon. Roer goed en laat dan 20 minuten staan zonder roeren tot het vocht bijna weg is. In de paellapan: wanneer de rijst bijna gaar is, voeg dan de mosselen zonder schelp, de blokjes zeeduivel of andere witvis, de diepzeegarnalen en de inktvisringetjes toe. Daarna de hamblokjes, spek, kip, drumsticks en erwtjes. Garneer de paellapan met gehakte peterselie, de tijgergarnalen, langoustines, mosselen in de schelp en citroenpartjes. Voor een deluxe- versie, kan je halve gekookte kreeften op de paella leggen.
Paella is de benaming van zowel de pan zelf als van het gerecht. Van oorsprong is dit een gerecht uit de streek van Valencia, waar vanaf de Moorse periode rijst verbouwd werd die de basis vormt van deze schotel. De traditionele manier om paella te bereiden is in een grote platte pan boven een houtvuur. Wat is het grote verschil vergeleken met Italiaanse risotto? De rijst in de paellapan wordt niet omgeroerd tijdens de bereiding en mag zelfs een beetje aanbranden onderaan. Paella is een eenpansgerecht. In deze versie heb ik er evenwel voor gekozen om alle ‘onderdelen’ afzonderlijk te bereiden en ze dan pas te ‘assembleren’ tot één geheel. Maakt het iets gemakkelijker en het zorgt ervoor dat alle ingrediënten tegelijkertijd de juiste garing hebben.
Ingrediënten Bereiding
knoflook tomaten langoustines ronde Spaanse rijst saffraan paprika visbouillon groene erwtjes olijfolie witte wijn peper & zout paprikapoeder kippenbouillon cayennepeper
receptfiche receptfiche
de              passie Creatief Koken kookvurige