Foto: La Guilde Du Mutiau

le mutiau

ingrediënten - info varkenswangetjes varkenpoten hammetje ongezouten buikspek
Maak een groentebouillon. Kook het vlees 3 tot 4 uur lang, op laag vuur en schuim regelmatig af. Laat de ketel af het vuur een kwartiertje afkoelen. Haal dan het vlees van de botten en verwijder het kraakbeen. Bewaar een paar varkenswangetjes en trek die in stukjes. Draai de rest door de passevite, samen met een paar sjalotjes, peterselie en knoflookteentjes. Kruid met peper en zout. Roer nog een paar pollepels gezeefde bouillon door de bereiding, samen met het bewaarde vlees. Let op, het moet een dikke vleespap blijven en geen soep! Zet de ketel terug op het vuur, roer goed om en breng tot het kookpunt. Zet het vuur op dat moment uit en vul diepe borden met de bereiding. Laat de borden afkoelen en zet ze in de frigo om op te stijven.
De mutiau wordt gemaakt van gekookte varkenskop. Het is een traditioneel gerecht dat in Doornik vooral op Verloren Maandag gegeten wordt, samen met een salade tournaisienne op het einde van de maaltijd. Varkenskop is niet altijd te vinden in de winkelrekken en bovendien nogal omslachtig om te verwerken in een gewone keuken. Daarom volgt hier een eenvoudig familierecept van de mutiau, met dezelfde bereidingswijze, maar vervangend vlees.
de              passie Creatief Koken kookvurige
groentebouillon peterselie knoflook sjalotjes peper en zout
We merken dat echte streekspecialiteiten vaak een ‘promo-team’ hebben in de vorm van een gilde of broederschap (confrèrie). Zo ook dit gerecht: La Guilde Du Mutiau
Een variant: je kan een paar gekookte wortelen samen met het vlees door de passevite draaien. Dat geeft wat meer kleur aan de mutiau en het verbetert de smaakbalans.
Henegouwen

le mutiau

ingrediënten - info varkenswangetjes varkenpoten hammetje ongezouten buikspek
Maak een groentebouillon. Kook het vlees 3 tot 4 uur lang, op laag vuur en schuim regelmatig af. Laat de ketel af het vuur een kwartiertje afkoelen. Haal dan het vlees van de botten en verwijder het kraakbeen. Bewaar een paar varkenswangetjes en trek die in stukjes. Draai de rest door de passevite, samen met een paar sjalotjes, peterselie en knoflookteentjes. Kruid met peper en zout. Roer nog een paar pollepels gezeefde bouillon door de bereiding, samen met het bewaarde vlees. Let op, het moet een dikke vleespap blijven en geen soep! Zet de ketel terug op het vuur, roer goed om en breng tot het kookpunt. Zet het vuur op dat moment uit en vul diepe borden met de bereiding. Laat de borden afkoelen en zet ze in de frigo om op te stijven.
groentebouillon peterselie knoflook sjalotjes peper en zout
Bereiding Ingrediënten
De mutiau wordt gemaakt van gekookte varkenskop. Het is een traditioneel gerecht dat in Doornik vooral op Verloren Maandag gegeten wordt, samen met een salade tournaisienne op het einde van de maaltijd. Varkenskop is niet altijd te vinden in de winkelrekken en bovendien nogal omslachtig om te verwerken in een gewone keuken. Daarom volgt hier een eenvoudig familierecept van de mutiau, met dezelfde bereidingswijze, maar vervangend vlees.
Foto: La Guilde Du Mutiau
Een variant: je kan een paar gekookte wortelen samen met het vlees door de passevite draaien. Dat geeft wat meer kleur aan de mutiau en het verbetert de smaakbalans.
de              passie Creatief Koken kookvurige