le mutiau
Maak een groentebouillon. Kook het vlees 3
tot 4 uur lang, op laag vuur en schuim
regelmatig af. Laat de ketel af het vuur een
kwartiertje afkoelen. Haal dan het vlees van de
botten en verwijder het kraakbeen.
Bewaar een paar varkenswangetjes en trek die
in stukjes. Draai de rest door de passevite,
samen met een paar sjalotjes, peterselie en
knoflookteentjes. Kruid met peper en zout. Roer
nog een paar pollepels gezeefde bouillon door
de bereiding, samen met het bewaarde vlees.
Let op, het moet een dikke vleespap blijven en
geen soep!
Zet de ketel terug op het vuur, roer goed om en
breng tot het kookpunt. Zet het vuur op dat
moment uit en vul diepe borden met de
bereiding. Laat de borden afkoelen en zet ze in
de frigo om op te stijven.
De mutiau wordt gemaakt van gekookte
varkenskop.
Het is een traditioneel gerecht dat in
Doornik vooral op Verloren Maandag
gegeten wordt, samen met een salade
tournaisienne op het einde van de maaltijd.
Varkenskop is niet altijd te vinden in de
winkelrekken en bovendien nogal
omslachtig om te verwerken in een gewone
keuken.
Daarom volgt hier een eenvoudig
familierecept van de mutiau, met dezelfde
bereidingswijze, maar vervangend vlees.
Een variant: je kan een paar gekookte
wortelen samen met het vlees door de
passevite draaien. Dat geeft wat meer kleur
aan de mutiau en het verbetert de
smaakbalans.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer verloren maandag gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
We merken dat echte streekspecialiteiten
vaak een ‘promo-team’ hebben in de vorm
van een gilde of broederschap (confrèrie).
Zo ook dit gerecht:
La Guilde Du Mutiau
varkenswangetjes
varkenpoten
hammetje
ongezouten buikspek