le lapin du lundi
perdu - konijn op
Doornikse wijze
Week een ruime portie pruimen en rozijnen in
lauw water. Bak de stukken konijn rondom bruin
in een pan met boter. Leg ze daarna in een
kasserol.
Snijd een paar uien in halve maantjes en bak
ze in dezelfde pan met een extra klont boter.
Als de uien glazig zijn, bestuif ze dan met een
paar eetlepels vloeiende bloem. Meng goed en
laat nog kort bakken. Doe nu de inhoud van de
pan bij het konijn in de kasserol.
Vul die aan met water tot het konijn volledig
ondergedompeld is. Kruid met peper en zout en
leg er een kruidentuiltje van peterseliestengels,
laurier en tijmtakjes bij.
Giet er een flinke scheut azijn bij, bijvoorbeeld
witte balsamico en een paar eetlepels bruine
suiker. Roer alles nog eens goed om.
boter
laurier
tijm
peterselie
azijn
bruine suiker
zout en peper
Le lapin du lundi perdu is een traditioneel
gerecht dat in Doornik in familie- en
vriendenkring gegeten wordt op Verloren
Maandag, de eerste maandag na
Driekoningen.
Het recept is een sobere versie van het ons
beter gekende ‘konijn met pruimen’.
Hier geen bier of wijn in de bereiding, maar
puur water. Dat verwijst naar de oorsprong
van het gerecht, toen arbeidersgezinnen
zich die dure drankjes niet konden
veroorloven en al zeker niet om er eten mee
te bereiden.
Laat minstens anderhalf uur sudderen met
open deksel. Roer de bereiding in die tijd een
paar keer om. Voeg een half uur voor het einde
van de kooktijd de geweekte pruimen en
rozijnen toe.
Controleer of het konijn gaar. Haal het
kruidentuiltje eruit en werk af met wat gehakte
peterselie.
Dien op met gekookte aardappelen, maar zeker
niet met frieten. Dat zou weinig respectvol zijn
voor de mooie traditie van dit gerecht. Geef er
wel een salade tournaisienne bij.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer verloren maandag gerechten:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
konijn
uien
bloem
pruimen
rozijnen