la salade
tournaisienne
Doornikse salade
Leg de uien met schil en al een half uurtje in
een voorverwarmde oven op 200°C. Laat
afkoelen, haal de schil eraf en snijd ze in
halvemaantjes.
Was de veldsla, schil en snijd appelen en
witloof in fijne stukjes. Spoel de witte bonen.
Schaaf de rodekool in slierten en marineer die
een uurtje in azijn met wat kristalsuiker.
Maak een vinaigrette van olie, azijn en mosterd.
Meng nu alle ingrediënten en breng de salade
op smaak met peper en zout.
rode kool
bokaal witte bonen
zonnebloemolie
azijn
kristalsuiker
peper en zout
Verloren maandag is een traditioneel feest
dat plaatsvindt op de eerste maandag na
Driekoningen. Naast Doornik wordt deze
dag ook gevierd in Antwerpen, Rijsel en
Douai. De oorsprong ervan is niet volledig
duidelijk. De meest waarschijnlijke
verklaring is, dat de Gilden op die maandag
hun nieuwjaarsfeest organiseerden. Voor de
werklieden was het een ‘verloren maandag’
omdat er niet gewerkt werd en zij dus geen
loon kregen.
De Antwerpenaren eten die dag appelbollen
en worstenbrood. In Doornik doen ze het
anders. Er wordt in familie- en
vriendenkring een volledige maaltijd
aangeboden, met een vast menu:
•
een worstje met appelmoes,
•
konijn op Doornikse wijze
•
Doornikse salade en mutiau (een soort
perskop).
Soms volgt nog een Driekoningentaart.
Het feestmaal wordt gekoppeld aan een
gezelschapsspel, de ‘tirage des rois’. Elke
tafelgenoot trekt een kaartje: een koning,
een wijnschenker, een hofnar en zomeer.
Als de koning of koningin drinkt, moeten
allen dit ook doen. Van al wie het te laat
doet, wordt het gezicht met houtskool zwart
gemaakt.
Er bestaat zelfs een ‘kit du lundi perdu’ met
alle spelelementen, ondermeer verkrijgbaar
in de toeristische dienst van de stad.
In sommige varianten worden ook andere
ingrediënten gemengd in deze salade:
gekookte aardappelblokjes, gesneden preiwit,
sjalotjes, paardenbloem, knolselder of rode
bieten. Maar de meeste auteurs zijn het erover
eens: géén kaas, noten en spekjes!!
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer verloren maandag gerechten:
kruimelpad
meer vegetarische recepten:
veldsla
ui
appel
witloof
mosterd