salade tournaisienne - Doornikse salade

ingrediënten - info veldsla ui appel witloof mosterd
Leg de uien met schil en al een half uurtje in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen, haal de schil eraf en snijd ze in halvemaantjes. Was de veldsla, schil en snijd appelen en witloof in fijne stukjes. Spoel de witte bonen. Schaaf de rodekool in slierten en marineer die een uurtje in azijn met wat kristalsuiker. Maak een vinaigrette van olie, azijn en mosterd. Meng nu alle ingrediënten en breng de salade op smaak met peper en zout.
Verloren maandag is een traditioneel feest dat plaatsvindt op de eerste maandag na Driekoningen. Naast Doornik wordt deze dag ook gevierd in Antwerpen, Rijsel en Douai. De oorsprong ervan is niet volledig duidelijk. De meest waarschijnlijke verklaring is, dat de Gilden op die maandag hun nieuwjaarsfeest organiseerden. Voor de werklieden was het een ‘verloren maandag’ omdat er niet gewerkt werd en zij dus geen loon kregen. De Antwerpenaren eten die dag appelbollen en worstenbrood. In Doornik doen ze het anders. Er wordt in familie- en vriendenkring een volledige maaltijd aangeboden, met een vast menu: een worstje met appelmoes, konijn op Doornikse wijze, Doornikse salade en mutiau (een soort perskop). Soms volgt nog een Driekoningentaart.
de              passie Creatief Koken kookvurige
rode kool bokaal witte bonen zonnebloemolie azijn kristalsuiker peper en zout
Het feestmaal wordt gekoppeld aan een gezelschapsspel, de ‘tirage des rois’. Elke tafelgenoot trekt een kaartje: een koning, een wijnschenker, een hofnar en zomeer. Als de koning of koningin drinkt, moeten allen dit ook doen. Van al wie het te laat doet, wordt het gezicht met houtskool zwart gemaakt. Er bestaat zelfs een ‘kit du lundi perdu’ met alle spelelementen, ondermeer verkrijgbaar in de toeristische dienst van de stad.
salade tournaisienne - Doornikse salade
In sommige varianten worden ook andere ingrediënten gemengd in deze salade: gekookte aardappelblokjes, gesneden preiwit, sjalotjes, paardenbloem, knolselder of rode bieten. Maar de meeste auteurs zijn het erover eens: géén kaas, noten en spekjes!!
Henegouwen

la salade

tournaisienne

Doornikse salade

ingrediënten - info veldsla ui appel witloof mosterd
Leg de uien met schil en al een half uurtje in een voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen, haal de schil eraf en snijd ze in halvemaantjes. Was de veldsla, schil en snijd appelen en witloof in fijne stukjes. Spoel de witte bonen. Schaaf de rodekool in slierten en marineer die een uurtje in azijn met wat kristalsuiker. Maak een vinaigrette van olie, azijn en mosterd. Meng nu alle ingrediënten en breng de salade op smaak met peper en zout.
rode kool bokaal witte bonen zonnebloemolie azijn kristalsuiker peper en zout
Bereiding Ingrediënten
Verloren maandag is een traditioneel feest dat plaatsvindt op de eerste maandag na Driekoningen. Naast Doornik wordt deze dag ook gevierd in Antwerpen, Rijsel en Douai. De oorsprong ervan is niet volledig duidelijk. De meest waarschijnlijke verklaring is, dat de Gilden op die maandag hun nieuwjaarsfeest organiseerden. Voor de werklieden was het een ‘verloren maandag’ omdat er niet gewerkt werd en zij dus geen loon kregen. De Antwerpenaren eten die dag appelbollen en worstenbrood. In Doornik doen ze het anders. Er wordt in familie- en vriendenkring een volledige maaltijd aangeboden, met een vast menu: een worstje met appelmoes, konijn op Doornikse wijze Doornikse salade en mutiau (een soort perskop). Soms volgt nog een Driekoningentaart.
Het feestmaal wordt gekoppeld aan een gezelschapsspel, de ‘tirage des rois’. Elke tafelgenoot trekt een kaartje: een koning, een wijnschenker, een hofnar en zomeer. Als de koning of koningin drinkt, moeten allen dit ook doen. Van al wie het te laat doet, wordt het gezicht met houtskool zwart gemaakt. Er bestaat zelfs een ‘kit du lundi perdu’ met alle spelelementen, ondermeer verkrijgbaar in de toeristische dienst van de stad.
In sommige varianten worden ook andere ingrediënten gemengd in deze salade: gekookte aardappelblokjes, gesneden preiwit, sjalotjes, paardenbloem, knolselder of rode bieten. Maar de meeste auteurs zijn het erover eens: géén kaas, noten en spekjes!!
de              passie Creatief Koken kookvurige