salade tournaisienne - Doornikse salade
ingrediënten - info
veldsla
ui
appel
witloof
mosterd
Leg de uien met schil en al een half uurtje in een
voorverwarmde oven op 200°C. Laat afkoelen, haal de schil
eraf en snijd ze in halvemaantjes.
Was de veldsla, schil en snijd appelen en witloof in fijne
stukjes. Spoel de witte bonen. Schaaf de rodekool in slierten
en marineer die een uurtje in azijn met wat kristalsuiker.
Maak een vinaigrette van olie, azijn en mosterd.
Meng nu alle ingrediënten en breng de salade op smaak met
peper en zout.
In sommige varianten worden ook andere ingrediënten
gemengd in deze salade: gekookte aardappelblokjes,
gesneden preiwit, sjalotjes, paardenbloem, knolselder of rode
bieten. Maar de meeste auteurs zijn het er over eens: géén
kaas, noten en spekjes!!
Verloren maandag is een traditioneel feest dat plaatsvindt
op de eerste maandag na Driekoningen. Naast Doornik
wordt deze dag ook gevierd in Antwerpen, Rijsel en Douai.
De oorsprong ervan is niet volledig duidelijk. De meest
waarschijnlijke verklaring is, dat de Gilden op die
maandag hun nieuwjaarsfeest organiseerden. Voor de
werklieden was het een ‘verloren maandag’ omdat er niet
gewerkt werd en zij dus geen loon kregen.
De Antwerpenaren eten die dag appelbollen en
worstenbrood. In Doornik doen ze het anders. Er wordt in
familie- en vriendenkring een volledige maaltijd
aangeboden, met een vast menu: een worstje met
appelmoes, konijn op Doornikse wijze, Doornikse salade en
mutiau (een soort perskop). Soms volgt nog een
Driekoningentaart.
rode kool
bokaal witte bonen
zonnebloemolie
azijn
kristalsuiker
peper en zout
Het feestmaal wordt gekoppeld aan een gezelschapsspel,
de ‘tirage des rois’. Elke tafelgenoot trekt een kaartje: een
koning, een wijnschenker, een hofnar en zomeer. Als de
koning of koningin drinkt, moeten allen dit ook doen. Van
al wie het te laat doet, wordt het gezicht met houtskool
zwart gemaakt.
Er bestaat zelfs een ‘kit du lundi perdu’ met alle
spelelementen, ondermeer verkrijgbaar in de toeristische
dienst van de stad.