appelbollen
Schil de appeltjes en verwijder de klokhuizen
met een appelboor. Meng in een bord een
eetlepel vanillesuiker, fijne suiker en
kaneelpoeder. Wentel de geschilde appeltjes er
doorheen.
Bestuif het werkvlak met vloeiende bloem.
Spreid een velletje bladerdeeg uit, net groot
genoeg om een appel in te pakken. Beboter het
met gesmolten boter. Zet in midden van elk
plakje een gevulde appel. Leg er een klontje
boter op en strooi er een snuifje vanillesuiker
over.
Plooi het deeg rond de appel tot een mooie
bolvorm en druk stevig aan. Kwast het deeg
rondom in met losgeklopt ei en bestrooi het met
fijne suiker.
Zet de bollen op een vel bakpapier op een
ovenplaat, met de naad van het bladerdeeg
onderaan. Maak bovenaan een gaatje in het
deeg, zodat de stoom kan ontsnappen.
Schuif de plaat in een voorverwarmde oven op
200°C en laat de appelbollen ongeveer 25 tot
30 minuten bakken tot ze goudbruin zijn.
Een aandachtspuntje is de onderkant van de
bol. Daar zit het meeste deeg en het kookvocht
van de appel houdt het wak. Zet de bollen
daarom op het einde van de oventijd op een
rooster en bak ze 5 minuutjes extra af in een
oven op heteluchtstand. Haal ze uit de oven en
werk af met fijne suiker.
je kan de appelbollen bij het ontbijt eten, of ze
bewaren tot het vieruurtje. Ze zijn lekker, zowel
lauw als koud.
eieren
bladerdeeg
vloeiende bloem
boter
kaneelpoeder
Verloren Maandag is een Belgische traditie
die op de eerste maandag na Driekoningen
gevierd wordt. Vooral in de provincie
Antwerpen is het gebruikelijk om op die dag
worstenbroden en appelbollen te eten. Naar
verluidt mochten de havenarbeiders in
Antwerpen op die dag drinken op kosten
van hun baas. Ze kregen daarbij iets warms
te eten, zoals een broodje met vlees. Later
werd de appelbol toegevoegd aan het
menu. Ook in Doornik en in de textielsector
wordt deze dag gevierd.
Van oorsprong zou het gaan om een oud
gebruik waarbij nieuwe ambtenaren op die
dag hun eed aflegden en de rest van de dag
vrij kregen, weliswaar met loonverlies. Een
‘verloren maandag’ dus. Maar bijna zeker
gaat de traditie terug tot de Middeleeuwse
gilden.
Varianten. Dit recept is het meest eenvoudige.
Je kan het ‘pimpen’ door de appelholte te
vullen met rozijntjes, eventueel geweekt in wat
rum. Een andere optie is vullen met
amandelspijs.
Amandelspijs: trek de zeste van een
onbehandelde citroen. Meng gelijke
hoeveelheden amandelpoeder en fijne suiker.
Voeg losgeklopt ei toe tot je een
samenhangende ‘spijs hebt. Kneed er de
citroenzeste doorheen en vul er de appels
mee.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
meer verloren maandag gerechten:
meer recepten van zoete bereidingen:
kruimelpad:
kleine zoete appelen
fijne suiker
vanillesuiker