vitoulets
de Charleroi
Zorg ervoor dat het vlees zeer fijngehakt is,
zodat er bijna geen korrelstructuur meer te zien
is. Meng de twee soorten gehakt in een kom.
Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
Week oud broodkruim in melk, pers het goed uit
en doe het bij het vlees. Meng alles met de
losgeklopte eieren, fijngehakte sjalotjes, een
paar teentjes geplet knoflook en een handvol
gehakte peterselie tot een homogene massa.
Draai er ballen van, ter grootte van een
golfballetje.
Rol ze door bloem. Bak de gehaktballetjes in
boter. Druk ze een beetje plat om een beter
contact met de pan te hebben. Laat aan beide
kanten bruin worden op hoog vuur. Zet het
daarna lager en bak de vitoulets ongeveer 20
minuten. Draai ze regelmatig om.
Variant: ‘les vitoulets de baudet’. Vervang het
kalfsgehakt door paardengehakt. Dan heb je
de échte, originele versie van de vitoulets op
tafel. Vroeger was kalfsvlees niet betaalbaar
voor de arbeidersgezinnen. Het paardenvlees
was een relatief goedkoop alternatief.
knoflook
peterselie
vloeiende bloem
peper en zout
nootmuskaat
boter
Dit is een traditioneel gerecht uit het Pays
de Charleroi et Entre-Sambre-et-Meuse.
Deze gehaktballetjes zouden hun naam te
danken hebben aan de snelheid waarmee ze
gemaakt worden.
Bij onverwacht bezoek, kan je immers snel
een kleine snack op tafel zetten: "vite
tourné" of ‘snel gedraaid’ (de balletjes dus).
Dit eenvoudige gerecht is een erfenis uit het
arbeidersmilieu in de regio. Arbeiders
kregen het mee in hun brooddoos en
kinderen namen het mee naar school als
middageten.
Deze variant is nog steeds heel populair in de
regio Gerpinnes.
Vitoulets worden vooral koud gegeten. In een
warme versie worden ze begeleid van
tomatensaus, andijvie, frietjes of aardappelen in
de oven. Maar meestal komen ze op tafel
zonder saus of alleen met een potje mosterd.
250 g varkensgehakt
250 g kalfsgehakt
100 g brood
melk
2 eieren
2 sjalotten
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
bijpassend gerecht:
kruimelpad
meer recepten met vlees: