gegrilde boekstring
ingrediënten - info
bakharingen
Fileer de bakharingen en haal de resterende graatjes weg met
een pincet. Wrijf de filets in met olijfolie. Grill ze aan beide
kanten op de barbecue. Snijd dikke sneden brood en
besprenkel ze met een beetje olijfolie. Rooster ze aan beide
kanten.
Leg de gebakken bakharing op een snee gegrild brood. Dit
kan opgediend worden met een frisse salade of ajuinsaus.
Ere wie ere toekomt: het is de TV-kok Jeroen Meus die de
Leuvense boekstring op een hoger culinair niveau getild
heeft. Zijn recept (zie link onderaan) is ondertussen
schaamteloos gekopieerd door anderen, die het recept
klakkeloos overnemen zonder bronvermelding.
Eigenlijk is het basisrecept vrij simpel: een bakharing op
een stuk brood. Vroeger werd dit begeleid van ajuinsaus.
De boekstring is populair tijdens de Leuvense jaarmarkt
en Café den delper (in Leuven) is er één van de bekende
aanbieders van (zie foto’s boven).
De bakharing is ook buiten Leuven geliefd. Er bestaan
minstens 23 dialectwoorden voor het beestje, verschillend
volgens gemeente en streek (zie 2e link onderaan), tot in
Nederlands Brabant toe.
Deze vis heeft ook een historische verankering. In de
katholieke godsdienst bestonden veel vastendagen buiten
de wekelijkse vrijdagen. Dan at men vooral gerookte of
gezouten vis. Haring was een belangrijk element van het
volksvoedsel in Vlaanderen.
Willem Breukelszoon uit Biervliet (omstreeks 1447) was de
uitvinder van kaken van de haring. Het kaken was het
verwijderen met één meststeek van het hart, de lever en
een deel van de darm en de maag. Daarna werd de vis in
het zout gelegd, dus gepekeld en licht gerookt. Zo
ontstond de populaire ‘boekstring’ (zie 3e link).
olijfolie
volkorenbrood