Brabantse kaastaart
500 g
patisseriebloem
250 g boter
250 g suiker
12 g droge gist
2 eieren
theelepeltje zout
Het deeg: klop de 2 eieren los en meng met de
250 g zacht geworden boter, 250 g suiker en
een snuifje zout.
Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g
gist en kneed tot deeg met de vorige bereiding
erbij. Dek de deegbal af en laat minstens een
uurtje rusten. Kneed opnieuw net voor het
gebruik.
De vulling: klop 6 eiwitten op tot vast schuim
met 100 g suiker. Meng de 6 eigelen met 150 g
suiker tot een ruban in de keukenrobot. Roer er
nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g
patisseriebloem en een paar eetlepels
amandelmeel onder. Spatel de opgeklopte
eiwitten voorzichtig onder het kaasmengsel.
Maak een appelcompote: ontdoe een paar
zoete appels van klokhuis en schil en snijd ze
in partjes. Kook ze gaar in een potje met een
flinke scheut bruine rum. Breng op smaak met
kaneelpoeder.
Maak de taart: beboter een taartvorm (niet
hoger dan 4 cm), bestuif met bloem en bedek
met het uitgerolde deeg. Bedek de bodem met
een laagje appelcompote en schep daarop de
kaasbereiding. Bak de taart in een oven
voorverwarmd op 200°C. Reken op 30 à 35
minuten. Laat afkoelen voor het opdienen.
1 kg plattekaas
(verse kaas)
6 eieren
250 g suiker
50 g patisseriebloem
2 zakjes vanillesuiker
Appelen
amandelmeel
bruine rum
kaneelpoeder
De Brabantse kaastaart is een typische
kermistaart die vroeger thuis werd
klaargemaakt, maar afgebakken door de
plaatselijke bakker bij gebrek aan een
eigen oven. Nu bijna iedereen een oven
heeft, gebeurt dit uiteraard niet meer. Een
jaarlijkse wedstrijd in Hoeilaart houdt de
traditie echter in ere.
Dit gerecht is trouwens niet enkel
streekeigen aan Vlaams Brabant. In Waals
Brabant en in het bijzonder in Waver
spreekt men van de “tarte au stofé”. Stofé
betekent in het Waals dialect ‘platte kaas’.
De naam en het recept van de taart gaan
ver terug in de geschiedenis. Een dame
van adel, Alice de Wavre, liet in de 13e
eeuw stofé-taart liet uitdelen aan de
bevolking. Om de vijf jaar wordt dat
evenement in Waver herdacht met een
folklorefeest.