Brabantse kaastaart
500 g patisseriebloem
250 g boter
250 g suiker
12 g droge gist
2 eieren
theelepeltje zout
Het deeg: klop de 2 eieren los en meng met de 250 g zacht
geworden boter, 250 g suiker en een snuifje zout.
Zeef de 500 g bloem, meng met de droge 12 g gist en kneed
tot deeg met de vorige bereiding erbij. Dek de deegbal af en
laat minstens een uurtje rusten. Kneed opnieuw net voor het
gebruik.
De vulling: klop 6 eiwitten op tot vast schuim met 100 g suiker.
Meng de 6 eigelen met 150 g suiker tot een ruban in de
keukenrobot. Roer er nu de plattekaas, vanillesuiker, 50 g
patisseriebloem en een paar eetlepels amandelmeel onder.
Spatel de opgeklopte eiwitten voorzichtig onder het
kaasmengsel.
Maak een appelcompote: ontdoe een paar zoete appels van
klokhuis en schil en snijd ze in partjes. Kook ze gaar in een
potje met een flinke scheut bruine rum. Breng op smaak met
kaneelpoeder.
Maak de taart: beboter een taartvorm (niet hoger dan 4 cm),
bestuif met bloem en bedek met het uitgerolde deeg. Bedek de
bodem met een laagje appelcompote en schep daarop de
kaasbereiding. Bak de taart in een oven voorverwarmd op
200°C. Reken op 30 à 35 minuten. Laat afkoelen voor het
opdienen.
De Brabantse kaastaart is een typische kermistaart die
vroeger thuis werd klaargemaakt, maar afgebakken door
de plaatselijke bakker bij gebrek aan een eigen oven. Nu
bijna iedereen een oven heeft, gebeurt dit uiteraard niet
meer. Een jaarlijkse wedstrijd in Hoeilaart houdt de traditie
echter in ere.
Dit gerecht is trouwens niet enkel streekeigen aan Vlaams
Brabant. In Waals Brabant en in het bijzonder in Waver
spreekt men van de “tarte au stofé”. Stofé betekent in het
Waals dialect ‘platte kaas’.
De naam en het recept van de taart gaan ver terug in de
geschiedenis. Een dame van adel, Alice de Wavre, liet in
de 13e eeuw stofé-taart liet uitdelen aan de bevolking. Om
de vijf jaar wordt dat evenement in Waver herdacht met
een folklorefeest.
1 kg plattekaas (verse kaas)
6 eieren
250 g suiker
50 g patisseriebloem
2 zakjes vanillesuiker
Appelen
amandelmeel
bruine rum
kaneelpoeder