gans op de wijze
van Visé
Bak de panklare ganzenbouten rondom bruin in
wat ganzenvet. Pel een volledige bol knoflook
en plet de teentjes. Schil een paar dikke
wortelen en snijd ze in grove stukken.
Fruit een paar grof gesneden uien in wat
ganzenvet. Maak een kruidentuiltje van
peterseliestengels, tijm, rozemarijn en
laurierblaadjes.
Schep de uien, knoflookteentjes, wortelen en
het bouquet garni in een diepe kasserol. Leg er
de ganzenbouten bij en giet er gevogeltefond
bij tot alles ondergedompeld is. Kruid met peper
van de molen, zout en een paar stuks
kruidnagel.
Zet half afgedekt op middelhoog vuur en laat
anderhalf tot 2 uur sudderen tot het vlees gaar
is.
kruidnagel
peper en zout
ganzenvet
vloeiende bloem
gevogeltefond
room
Haal de bouten uit de bouillon en zet ze warm
weg. Zeef de bouillon. Maak een roux van
vloeiende bloem en ganzenvet. Voeg
lepelsgewijs warme bouillon en volle room toe
en maak zo een gladde, dikke saus.
Dien op met gebakken champignons, frietjes of
kroketten.
Visé of Wezet in het Nederlands, is een
grensstadje tussen Luik en Maastricht. Het
heeft een zeer bewogen geschiedenis.
Tijdens WO I werd het volledig verwoest
door de Duitsers.
Thans is het zonder concurrentie de
Belgische hoofdstad van de gans. Dit recept
is een écht streekgerecht. Ik heb weinig
afwijkende bereidingswijzen gevonden voor
dit culinaire monument.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassende gerechten:
kruimelpad
meer recepten met pluimvee: