Luikse siroop
2 Kg appelen
6 Kg peren
Hoewel we gemakshalve kiezen voor het commerciële
product, is Luikse stroop in principe vrij eenvoudig zelf te
vervaardigen. Ik heb het nog niet getest, maar dit receptje lijkt
mij haalbaar. En, tot mijn verbazing, heb je geen toegevoegde
suikers of andere additieven nodig.
Reeds in de 17e eeuw maakten de boeren in de hoeves
van het Land van Herve deze fameuse siroop.
De streek was dan ook bezaaid met tal van boomgaarden
vol appel- en perenbomen. Vanaf 1902 werd het product
gecommercialiseerd.
Was het fruit, haal het klokhuis eruit, maar schil het niet. Laat
4 uur sudderen op zacht vuur. Druk de moes door een zeer
fijne zeef of wring uit in een kaasdoek om er zoveel mogelijk
sap uit te persen. Laat het sap 3 uur uitdampen op laag vuur
tot een stroop, die stevig en glanzend is. Bewaar in
confituurpotten.