boulets sauce lapin
Luikse balletjes
Maak de bouletten. Week het broodkruim in
een beetje melk. Stoof fijn gesneden ui
in
wat boter tot licht gekleurd en laat
afkoelen.
Meng het gehakt met het uitgelekt
broodkruim, de gestoofde ui, de
eieren, gehakte peterselie, peper en
zout. Maak er nu ballen van, met een
gewicht van ongeveer 100 gr per
stuk.
Bak de bouletten rondom bruin in
een pan met boter. Zet ze warm weg.
Ze hoeven nog niet volledig
doorbakken te zijn.
Maak de saus. Hak een aantal
grote uien fijn en stoof ze gaar in
wat boter, zonder te kleuren, samen
met een paar teentjes geplet
knoflook. Bestuif met vloeiende
bloem en laat die even meebakken.
Voeg nu lepelsgewijs warme
kalfsbouillon en Trappist toe. Kruid
met laurier, tijm, marjolein en
kruidnagel. Breng op smaak met peper en zout.
Los een paar lepels Luikse stroop op in de saus
en giet er een scheutje balsamico-azijn bij. Blijf
roeren tot de saus de gewenste dikte heeft.
De saus:
uien
knoflook
Luikse siroop
bruin Trappistenbier
kalfsbouillon
boter
bloem
peper en zout
kruidnagel
laurierpoeder
tijm
marjolein
balsamico
Pékèt
De Luikenaars zeggen: ‘Als je dit niet
gegeten hebt na een bezoek aan Luik, dan
ben je er eigenlijk nooit geweest. ‘Het recept
is “incontournable” en hét signatuurgerecht
van de stad en streek.
De benaming “sauce lapin” oftewel
“konijnensaus”, verwijst naar de
ingrediënten en bereidingswijze, die gelijkt
op deze voor de bereiding van konijn.
Leg nu de bouletten in de saus en laat een half
uurtje of meer zachtjes pruttelen. Werk af met
een borrelglaasje Pékèt (Luikse jenever), net
voor het opdienen.
Dien op met frietjes of pommes rilsolées zoals
op foto en een fris slaatje.
De bouletten:
1 kg gemengd gehakt
2 eieren
3 grote uien
peterselie
oud wit brood
koude melk
50 gr boter
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad
meer recepten met vlees: