ingrediënten - info
lamsgehakt
bloemkool
eieren
Parmezaan
amandelpoeder
olijfolie
kropsla
eieren
augurken
sesamzaad
ui
tomaten
mosterd
puntpaprika’s
witte balsamico
mosterdzaadjes
selderijzout
peper en zout
bruine suiker
Griekse yoghurt
ketchup
merguez-kruiden
gedroogde peterselie
knoflookpoeder
cheddar
geitenkaas
Bereid het toebehoren: verse sla, een hardgekookt ei,
augurken in de lengte gesneden, licht geroosterd sesamzaad,
ui in ringen gesneden en goudbruin gebakken, verse tomaten
op schijfjes.
Maak de zoete pickles: hak ui, ingemaakte augurk en
puntpaprika’s in zeer fijne brunoise. Stoof de groentemix in wat
witte balsamico. Breng op smaak met mosterdzaadjes,
selderijzout, peper en een lepeltje bruine suiker of vervangend
zoetmiddel. Laat volledig afkoelen. Je kan deze zoete pickles
bewaren in potjes of onmiddellijk gebruiken.
Maak de hamburgerdressing: meng Griekse yoghurt met
ketchup en de zelfgemaakte zoete pickles. Je mag de saus
opwarmen zonder problemen, maar koud is ook OK.
Maak burgers: kruid het lamsgehakt met peper, zout, merguez
kruiden, gedroogde peterselie en knoflookpoeder of –pasta.
Kneed in de vorm van hamburgertjes. Bak de burgers tot er
heldere vloeistof uitkomt als je er met een spiesje in prikt. Leg
er vierkante plakken cheddar op en zet even onder de grill tot
de kaas smelt.
cheeseburger zonder broodje
De opbouw: begin met een bodemplaat bloemkool, besmeerd
met mosterd, vermengd met bruine suiker of gelijksoortig
zoetmiddel. Leg daarop een vierkant velletje harde geitenkaas
en een lamsburger met cheddar.
Bouw nu verder op met de andere bereidingen: warme
gebakken ui, schijfjes tomaat, gesneden augurk, schijfjes
hardgekookt ei en top of the bill, de dressing. Dek af met
blaadjes verse sla, een schijfje bloemkool, bestuif dat met
olijfolie en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes.
Géén klassieke hamburger buns in dit gerechtje, wel
‘broodjes’ van bloemkool. Maak “broodjes” van
bloemkool, zoals uitgebreid beschreven in het recept
‘bloemkoolpizza ‘O Sole Mio’. Volg daarvoor deze link.
Let er wel op om de ronde vorm te bewaren, maar met
een kleinere diameter aangepast aan de diameter van de
lamsburgers. Je kan in dit recept indien gewenst, perfect
de bloemkool vervangen door broccoli. en lamsgehakt
door rundsgehakt.
De merguezkruiden haal je in een speciaalzaak, maar je
kan de burgertjes perfect een eigen ‘seasoning’ geven,
bijvoorbeeld met Provençaalse kruiden.