ajuinstoemp met boerenworst
ingrediënten - info
boerenworsten
kruimige aardappelen
gele uien
knoflook
Kook kruimige aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet
af en stamp ze met de aardappelstamper tot een grove puree.
Er mogen gerust nog brokken inzitten.
Neem een paar uien in een verhouding van ongeveer 2 delen
aardappelen op 1 deel uien. Snijd de uien in halvemaantjes.
Plet een paar knoflookteentjes. Maak een kruidentuiltje van
laurier, tijm en rozemarijn. Leg dit in een pan met bruisende
boter. Schep er de uien bij en roerbak tot ze glazig worden.
Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder tot de uien
romig worden en bijna karamelliseren.
gefrituurde uitjes
room
azijn
boter
nootmuskaat
peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met een zeer
hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo voor je ogen hoe
het vroeger moet geweest zijn. De mannen hebben net
een stuk land omgeploegd en komen thuis. Ze laten hun
klompen aan de deur staan en schuiven met hun
werkkleren nog aan, aan tafel, waar de dampende pot
ajuinstoemp en de boerenworsten op hen wachten…
Alleen de toevoeging van de gefrituurde uitjes uit de
supermarkt is een detail dat het Bokrijk-achtige beeld
verstoort.
Haal het kruidentuiltje uit de pan, roer er een flinke scheut
natuurazijn doorheen en laat even uitdampen.
Bak ondertussen de braadworsten op een zacht vuurtje in
boter. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Laat de pan
even staan.
Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er door een fijne
zeef wat braadvet van de worsten bij. Meng goed en voeg
scheutjes room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is. Breng
op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel
nog wat azijn toe naar eigen smaak.
Werk de ajuinstoemp op het bord af met een schepje
gefrituurde uitjes. Dien op met een boerenworst en met
mosterd of pickles.