ajuinstoemp
met boerenworst
Kook kruimige aardappelen gaar in licht
gezouten water. Giet af en stamp ze met de
aardappelstamper tot een grove puree. Er
mogen gerust nog brokken inzitten.
Neem een paar uien in een verhouding van
ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien.
Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar
knoflookteentjes.
Schep de uien in een pan met bruisende boter
en roerbak tot ze glazig worden. Kruid met
gedroogde tijm en rozemarijn.
gedroogde
rozemarijn
gefrituurde uitjes
room
natuurazijn
boter
nootmuskaat
peper en zout
Dit is pure Vlaamse winterkost met een zeer
hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo
voor je ogen hoe het vroeger moet geweest
zijn. De boer en zijn zonen hebben net de
koeien gemolken en komen thuis. Ze laten
hun klompen aan de deur staan en schuiven
met hun werkkleren nog aan, aan tafel, waar
de dampende pot ajuinstoemp en de
boerenworsten op hen wachten…
Alleen de toevoeging van de gefrituurde
uitjes uit de supermarkt is een detail dat het
Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder
tot de uien romig worden en bijna
karamelliseren. Roer er een flinke scheut
natuurazijn doorheen en laat even uitdampen.
Bak ondertussen de braadworsten op een
zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet
ze warm weg. Laat de pan even staan.
Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er
door een fijne zeef wat braadvet van de
worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes
room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is.
Breng op smaak met peper, zout en
nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe
naar eigen smaak.
Werk de ajuinstoemp op het bord af met een
schepje droge gefrituurde uitjes. Dien op met
de gebraden worsten en met mosterd of
pickles.
boerenworsten
kruimige aardappelen
zoete uien
knoflook
gedroogde tijm
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vlees: