ajuinstoemp met boerenworst

ajuinstoemp met boerenworst

ingrediënten - info boerenworsten kruimige aardappelen gele uien knoflook
Kook kruimige aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp ze met de aardappelstamper tot een grove puree. Er mogen gerust nog brokken inzitten. Neem een paar uien in een verhouding van ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien. Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar knoflookteentjes. Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm en rozemarijn. Leg dit in een pan met bruisende boter. Schep er de uien bij en roerbak tot ze glazig worden. Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder tot de uien romig worden en bijna karamelliseren.
gefrituurde uitjes room azijn boter nootmuskaat peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met een zeer hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo voor je ogen hoe het vroeger moet geweest zijn. De mannen hebben net een stuk land omgeploegd en komen thuis. Ze laten hun klompen aan de deur staan en schuiven met hun werkkleren nog aan, aan tafel, waar de dampende pot ajuinstoemp en de boerenworsten op hen wachten… Alleen de toevoeging van de gefrituurde uitjes uit de supermarkt is een detail dat het Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Haal het kruidentuiltje uit de pan, roer er een flinke scheut natuurazijn doorheen en laat even uitdampen. Bak ondertussen de braadworsten op een zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Laat de pan even staan. Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er door een fijne zeef wat braadvet van de worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe naar eigen smaak. Werk de ajuinstoemp op het bord af met een schepje gefrituurde uitjes. Dien op met een boerenworst en met mosterd of pickles.
Creatief Koken de              passie kookvurige

ajuinstoemp

met boerenworst

Kook kruimige aardappelen gaar in licht gezouten water. Giet af en stamp ze met de aardappelstamper tot een grove puree. Er mogen gerust nog brokken inzitten. Neem een paar uien in een verhouding van ongeveer 2 delen aardappelen op 1 deel uien. Snijd de uien in halvemaantjes. Plet een paar knoflookteentjes. Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm en rozemarijn. Leg dit in een pan met bruisende boter. Schep er de uien bij en roerbak tot ze glazig worden. Voeg dan het geplette knoflook toe. Bak verder tot de uien romig worden en bijna karamelliseren.
Ingrediënten
ingrediënten - info boerenworsten kruimige aardappelen gele uien knoflook
Bereiding
gefrituurde uitjes room azijn boter nootmuskaat peper en zout
Dit is nu eens pure Vlaamse winterkost met een zeer hoog erfgoedgehalte. Je ziet het toch zo voor je ogen hoe het vroeger moet geweest zijn. De mannen hebben net een stuk land omgeploegd en komen thuis. Ze laten hun klompen aan de deur staan en schuiven met hun werkkleren nog aan, aan tafel, waar de dampende pot ajuinstoemp en de boerenworsten op hen wachten… Alleen de toevoeging van de gefrituurde uitjes uit de supermarkt is een detail dat het Bokrijk-achtige beeld verstoort.
Haal het kruidentuiltje uit de pan, roer er een flinke scheut natuurazijn doorheen en laat even uitdampen. Bak ondertussen de braadworsten op een zacht vuurtje in boter. Haal ze uit de pan en zet ze warm weg. Laat de pan even staan. Schep de uien bij de aardappelstoemp. Giet er door een fijne zeef wat braadvet van de worsten bij. Meng goed en voeg scheutjes room toe tot de stoemp voldoende smeuïg is. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg eventueel nog wat azijn toe naar eigen smaak. Werk de ajuinstoemp op het bord af met een schepje gefrituurde uitjes. Dien op met een boerenworst en met mosterd of pickles.
receptfiche receptfiche
privacy beleid de              passie Creatief Koken kookvurige
Cuisine Créative Recettes en français de              passie Creatief Koken kookvurige