Blinde vinken van skrei. Verdeel de skrei in
stukken. Kruid met peper en zout. Leg een
paar takjes verse dille bovenop. Wikkel elk stuk
in een sneetje spek. Doe een beetje boter in
een braadpan en leg er de stukjes vis in. Bak
ze in ongeveer 8 minuten bruin op een vrij
hoog vuur. Draai ze halverwege de baktijd om.
Sandefjordsaus. Doe de 3 dl volle room in een
pan en laat op middelhoog vuur een beetje
inkoken. Zet het vuur laag. Haal de boter uit de
koelkast en snijd er 200 gram van in blokjes.
Voeg een paar blokjes per keer toe en klop met
de garde terwijl de boter smelt en zich
vermengt met de room.
verse dille
peterselie
bieslook
boter
peper en zout
blinde vinken
van skrei met
Sandefjordsaus
Dit zorgt voor er een dikke en romige botersaus.
Even opwarmen mag, maar zeker niet meer
laten koken.
Kruid de saus met peper en zout. Voeg naar
smaak gehakte kruiden toe: peterselie, bieslook,
of zoals hier verse gehakte dille of een
gemengd boeketje van deze tuinkruiden. Maak
de saus juist voor het opdienen.
Op het bord. Een spiegel saus met daarop één
of twee blinde vinkjes. Geef er gekookte
aardappeltjes bij en een groente, zoals hier
gestoofde prei.
Sandefjord is een kuststadje in de buurt van
Oslo. Sandefjord Smør is een eenvoudige
botersaus die men in Noorwegen bij
verschillende visrecepten gebruikt. Het recept
zou afkomstig zijn van Otto Fredrik
Borchgrevink die in de jaren vijftig van de
vorige eeuw hoteldirecteur was van het Park
Hotel in Sandefjord.
skrei
ontbijtspek
200 g boter
3 dl volle room
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
meer recepten met skrei: