kookroom
nootmuskaat
gedroogde dille
gedroogde gebakken
sjalotjes
venkelpoeder
lente-ui
peper en zout
lipvis met preisaus en gebakken worteltjes
ingrediënten - info
lipvisfilet
boter
prei
wortelen
selder
witte wijn
Ik word vaak getriggerd om een receptje te maken met een
ingrediënt dat ik niet ken. In dit geval: lipvis. Een beetje
Wikipedia leert dat er een zeventigtal soorten van bestaan,
waarvan een aantal in de Noordzee rondzwemmen. Hier
worden ze uitsluitend als bijvangst beschouwd, een soort
verkoopbaar afval dus. Vandaar de lage prijs per kilo.
Maar het beestje is dus wél lekker en bakt gemakkelijk.
Hier klaargemaakt met een eenvoudig preisausje en wat
gebakken worteltjes. Méér moet dat niet zijn op een luie
zondag…
Maak een drietal staven prei schoon. Snijd het preiwit in de
lengte in reepjes. Was en schil een zestal stengels groene
selder. Snijd ze op dezelfde lengte van de prei, in staafjes.
Schil een tweetal dikke wortelen en snijd ze eveneens op
staafjes van dezelfde lengte.
Stoom de wortel- en selderstaafjes een minuutje of twee
afgedekt maar zonder water toe te voegen in de microgolfoven
op vol vermogen. Laat uitlekken.
Bak de prei glazig in een flinke klont boter. Voeg de selder toe
en laat nog een paar minuutjes bakken. Kruid met peper, zout,
nootmuskaat, gedroogde dille, vlokjes gedroogde gebakken
sjalotjes en venkelpoeder.
Giet er een flesje kookroom bij en een glas droge witte wijn.
Roer om en laat een paar minuutjes sudderen. Indien nodig
kan je de saus wat dikker maken met een lepeltje maïszetmeel
opgelost in water.
Droog de lipvisfilets met keukenrol en bestuif ze met vloeiende
bloem. Bak de filets in een antikleefpan met bruisende boter.
Dat is ongeveer drie minuutjes per kant. Begin met de velkant.
Op het bord. Leg een laagje preisaus op de borden. Schik
daarop de visfilets en de gebakken wortelstaafjes. Werk af met
gesnipperd groen van een lente-uitje Dien op met een
aardappelbereiding naar keuze.