vis en zeevruchten
in vanilleroomsaus
knoflook
room
kippenbouillon
kurkuma
witte wijn
bieslook
peper en zout
olijfolie
knoflookboter
vanillestokje
Giet af door een zeef en herhaal dit proces nog
een keer of twee. Snijd de inktvis in ringen en
fileer de stukken staartvis.
Bak de vis en zeevruchten op een hete
plancha in olijfolie met knoflookboter. De grote
stukken staartvis en de inktvisringen mogen er
van in het begin bij, want die hebben wel wat
tijd nodig om goed te garen.
Haal de sint-jakobsvruchten er al af, na een
minuutje bakken langs elke kant. Haal de
vongole van de plancha eens ze geopend zijn.
Bak de opengesneden langoustines en
kreeftjes op het snijvlak en keer ze daarna nog
even om. De grote gamba’s en tijgergarnalen
keer je een paar keer om, tot ze een mooie
rood-roze kleur hebben. Alles samen heeft het
bakken van de vis en zeevruchten een goeie
tien minuutjes baktijd nodig. Controleer wel of
alles goed gaar is voor het afwerken.
Schep de vis en zeevruchten van de plancha in
een hoge pan van het type wokpan of
paëllapan. Giet er een glas witte wijn bij en laat
even verdampen. Giet er nu de opnieuw
opgewarmde vanilleroomsaus over en laat nog
even inkoken. Meng alle ingrediënten goed.
Werk af met gesnipperde bieslook.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
Laat gelijke hoeveelheden room en
kippenbouillon inkoken samen met een
opengesneden vanillestokje. Kleur de saus met
een paar eetlepels kurkuma. Kruid met peper
en zout. Verwijder het vanillestokje en bind de
saus met een paar eetlepels vloeiende bloem,
opgelost in een half glas water.
Verwijder de kleine poten, ogen, voelsprieten en
staartvinnetjes van de reuze gamba’s en van de
langoustines. Knip de langoustines in de lengte
doormidden en verwijder het darmkanaal. Knip
de rug open van de grote gamba’s en verwijder
eveneens het darmkanaal. Laat het kopstuk
zitten.
Verwijder het kopstuk van de tijgergarnalen,
knip de rug open en verwijder het darmkanaal.
Halveer de kreeften in de lengte. Verwijder alle
grijsgroene smurrie, het darmkanaal en
eventueel ook de kuit.
Zet de vongole te week in een pot met licht
gezouten koud water. Ze spuwen dan hun zand
en andere onreinheden uit.
tijgergarnalen
st-jacobsnoten
grote gamba’s
babykreeft
langoustines
vongole
inktvis
staartvis