knoflook
room
kippenbouillon
kurkuma
witte wijn
bieslook
peper en zout
olijfolie
knoflookboter
vanillestokje
vis en zeevruchten in vanilleroomsaus
ingrediënten - info
tijgergarnalen
st-jacobsnoten
grote gamba’s
babykreeft
langoustines
vongole
inktvis
staartvis
Giet af door een zeef en herhaal dit proces nog een keer of
twee. Snijd de inktvis in ringen en fileer de stukken staartvis.
Bak de vis en zeevruchten op een hete plancha in olijfolie met
knoflookboter. De grote stukken staartvis en de inktvisringen
mogen er van in het begin bij, want die hebben wel wat tijd
nodig om goed te garen.
Haal de sint-jakobsvruchten er al af, na een minuutje bakken
langs elke kant. Haal de vongole van de plancha eens ze
geopend zijn.
Bak de opengesneden langoustines en kreeftjes op het
snijvlak en keer ze daarna nog even om. De grote gamba’s en
tijgergarnalen keer je een paar keer om, tot ze een mooie
rood-roze kleur hebben. Alles samen heeft het bakken van de
vis en zeevruchten een goeie tien minuutjes baktijd nodig.
Controleer wel of alles goed gaar is voor het afwerken.
Schep de vis en zeevruchten van de plancha in een hoge pan
van het type wokpan of paëllapan. Giet er een glas witte wijn
bij en laat even verdampen. Giet er nu de opnieuw
opgewarmde vanilleroomsaus over en laat nog even inkoken.
Meng alle ingrediënten goed. Werk af met gesnipperde
bieslook.
Laat gelijke hoeveelheden room en kippenbouillon inkoken
samen met een opengesneden vanillestokje. Kleur de saus met
een paar eetlepels kurkuma. Kruid met peper en zout. Verwijder
het vanillestokje en bind de saus met een paar eetlepels
vloeiende bloem, opgelost in een half glas water.
Verwijder de kleine poten, ogen, voelsprieten en staartvinnetjes
van de reuze gamba’s en van de langoustines. Knip de
langoustines in de lengte doormidden en verwijder het
darmkanaal. Knip de rug open van de grote gamba’s en
verwijder eveneens het darmkanaal. Laat het kopstuk zitten.
Verwijder het kopstuk van de tijgergarnalen, knip de rug open
en verwijder het darmkanaal. Halveer de kreeften in de lengte.
Verwijder alle grijsgroene smurrie, het darmkanaal en eventueel
ook de kuit.
Zet de vongole te week in een pot met licht gezouten koud
water. Ze spuwen dan hun zand en andere onreinheden uit.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.