kip ‘De Lombarde’
verse basilicum
kruidentuiltje van
verse salie,
rozemarijn, tijm,
en laurierblaadjes
tomaten
olijfolie
kipkruiden
witte wijn
brandy
ingrediënten - info
kippenwitfilets
gele en rode
paprika’s
kippenbouillon
witte balsamico
uien
knoflook
wortelen
Kip… De Lombarde? Wat en waarom? Alle
ingrediënten werden aangekocht in lokale
winkels, maar dat is onvoldoende als
argumentatie. De échte reden is: wij
verblijven in het vakantiepark De Lombarde
in Lombardsijde, in een stacaravan. In ons
straatje wordt het aperitiefuurtje vrij ruim
geïnterpreteerd. Na een uitgebreide apero,
is dit gerecht dé oplossing: je kan het
vooraf klaarzetten en warm houden tot het
moment om op te dienen. De afwerking kan
supersnel gebeuren.
Zet de pan afgedekt in de oven op 85°C,
verwarm een paar borden in dezelfde oven en
ga daarna aperitieven zolang je wil… Werk af,
net voor je aan tafel gaat, met blaadjes verse
basilicum. Dien op met spirelli of andere pasta.
Snijd een paar kipfilets in drie gelijke stukken.
Kruid met een mengeling van kipkruiden. Wrijf
die er goed in, zodat ze niet verbranden bij het
bakken. Verhit een antikleefpan en bak de
stukken kip rondom bruin in wat olijfolie. Ze
hoeven niet volledig gaar te zijn. Zet ze even
afgedekt weg.
Stoof, in een andere pan, fijngesneden uien,
knoflook, wortelblokjes, rode en gele paprika’s
in een paar scheutjes olijfolie.
Voeg een half litertje kippenbouillon toe,
samen met een flinke scheut witte balsamico,
een glas witte wijn en een half glas brandy.
Maak een kruidentuiltje van rozemarijn, tijm,
laurierblaadjes en salie. Leg het in de pan.
Voeg de halfgare stukken kip toe en laat op z’n
minst een half uurtje tot drie kwartier sudderen.
Controleer de garing.
Haal de kip uit de bereiding als het vlees zacht
is Bind de saus met een paar eetlepels
maïszetmeel opgelost in water. Voeg daarna de
kip toe en roer alles goed om. Breng op smaak
met peper en zout.