forel uit de oven
in Rieslingroomsaus
room
tijm
rozemarijn
oregano
salie
laurier
olijfoliespray
peper en zout
lente-ui
peterselie
Verwarm de oven op 185°C. Laat een paar
eetlepels roze peperbolletjes weken in een
flinke scheut witte balsamico.
Verwijder het vel van de forellen. Breng daartoe
een grote schuit water aan de kook. Dompel de
vissen af het vuur een paar seconden in het
water. Verwijder vel en vinnen. Laat kop en
staart zitten. Laat terug afkoelen in de koelkast.
Maak kruidentuiltjes met takjes rozemarijn, tijm,
oregano, salie en een blaadje laurier. Kruid de
buikholtes met peper en zout en steek er een
kruidentuiltje in. Bestuif een diepe ovenschotel
met olijfoliespray en leg er de forellen naast
mekaar in. Kies een schotel die net groot
genoeg is opdat er niet teveel open ruimte blijft
naast de visjes.
Bak de zilveruitjes in een steelpannetje in de
boter tot ze kleuren. Voeg fijngesneden
knoflookteentjes toe. Laat even meebakken
maar let erop dat het knoflook niet aanbrandt.
Schep de bereiding in een puntzeef en kuis de
pan oppervlakkig uit met keukenpapier om het
overtollige vet te verwijderen.
Leeg de puntzeef opnieuw in de pan en voeg
een groot glas droge Riesling toe. Laat even op
temperatuur komen en giet er dan een flesje
culinaire room bij. Verbrokkel een blokje
groentebouillon met verlaagd zoutgehalte over
de pan. Laat de saus al roerend een beetje
inkoken. Giet de geweekte roze peperbolletjes
met de azijn erbij in de pan en roer goed om.
Breng op smaak met versgeraspte
nootmuskaat, peper uit de molen en zout.
Giet de Rieslingsaus over de forellen in de
ovenschotel. Schuif de schotel 20 tot 25
minuten in de hete oven tot de visjes gaar zijn.
Doe dit onafgedekt, zodat de saus kan
indampen.
Werk af met gesnipperde lente-uitjes en plukjes
peterselie. Dien op met aardappelen in de pel.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
forellen
zilveruitjes
knoflook
boter
droge Riesling
witte balsamico
roze peperbolletjes
groentebouillonblokje