mosselen
in tomatensaus
De klassieke bereidingswijze. Maak de
groenten klaar: was en snijd tomaten, uien,
selder, wortelen en plet een paar
knoflookteentjes. Hak de peterselie. Stoof al
deze ingrediënten aan in een beetje olijfolie op
de skottel of in een brede pan van het type
paella.
Voeg witte wijn en visfond toe. Kruid met
laurier, tijm, peper en zout. Laat nog een tiental
minuutjes sudderen tot alle smaken goed
vermengd zijn.
Spoel en kuis de mosselen. Zet het vuur hoger
en doe ze bij de saus in de pan. Roer
regelmatig om tot ze allemaal opengaan. De
gesloten exemplaren worden verwijderd.
Werk af met gehakte peterselie en dien op met
stukken stokbrood, ingewreven met knoflook
en lichtjes gegrild.
Koken in openlucht. Het blijft leuk om
samen met je gezinsleden of vrienden het
aperitiefje te drinken, terwijl de skottel of
barbecue z’n werk doet.
Op mediterrane wijze. Maak de groenten
klaar: was en snijd tomaten, uien, wortelen, een
zoete puntpaprika en plet een paar
knoflookteentjes. Leg de groenten in een diepe
kookpot. Vul aan met kippenbouillon en een
glas witte wijn tot ze volledig ondergedompeld
zijn.
Breng de smaakdragers aan: verse oregano,
rozemarijn, basilicum en een tweetal blaadjes
laurier. Meng met de inhoud van een potje
tomatenconcentraat.
Laat deze bereiding een half uurtje sudderen.
verwijder de takjes van de kruiden. schep een
paar pollepels soep in individuele mosselpotjes.
Schep er een halve kilo bouchot mosselen bij.
Sluit af en laat de mosselen garen op hoog
vuur. Schud de potten een paar keer op.
Controleer na een paar minuten, als er stoom
ontsnapt aan de potten, of de mosseltjes
opengegaan zijn.
Schep een handvol halfgedroogde
kerstomaatjes bovenop de bereiding in elke
mosselpot. Roer de inhoud goed om met een
spaan. Schep op borden en werk af met
gesnipperde basilicumblaadjes of zet de
mosselpotjes gewoon op tafel.
witte wijn
visfond
laurier
tijm
peper en zout
tomatenconcentraat
selder
puntpaprika
oregano
rozemarijn
basilicum
stokbrood
Voor de klassieke bereiding van de
mosselen in tomatensaus werd gekozen
voor de Zeeuwse.
De mosseltjes op mediterrane werden
bereid met Franse bouchot mosseltjes. Dat
zijn hangcultuurmosselen. Ze zijn klein,
maar hebben een volle smaak. Hun
beschikbaarheid spoort perfect met onze
zomervakantieperiode.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.