sjalotjes
verse knoflook
kerstomaatjes
kastanjechampignons
tomatenconcentraat
rode puntpaprika’s
peper & zout
ingrediënten - info
panklare paling
verse tijm
groentebouillon
room
boter
paprikapoeder
Bak de palingmoten in boter tot ze bruin kleuren. Kruid ze met
peper en zout.
Sauteer in een diepe pan: fijngesneden sjalotjes, vers
gesneden knoflook, op ringen gesneden puntpaprika’s,
gevierendeelde kastanjechampignons en een paar
kerstomaatjes. Kruid met geritste tijm, peper en zout. Voeg
room, tomatenpuree en groentebouillon toe. Laat even
inkoken.
paling in tomatenroomsaus
Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door een
gerechtje op het menu van ‘t Palingkot in Nieuwpoort,
thans restaurant De Haven. Het wordt daar nog steeds
aangeboden onder de benaming ‘paling Jeanne Panne’.
Deze laatste was helaas niet de bedenkster van het
recept. Jeanne Panne was een Nieuwpoortse volksvrouw.
Zij werd op 16 mei 1650 terechtgesteld als heks en
belandde op de brandstapel.
Waarschijnlijk wordt het gerecht aan haar opgedragen bij
wijze van hommage. Alle 17 Nieuwpoortse slachtoffers
van heksenvervolging werden trouwens in 2012 officiëel
in ere hersteld.
Voeg de gebakken de palingmoten toe en laat nog een paar
minuten sudderen op een laag vuur tot ze volledig gaar zijn.
Breng op smaak met zacht paprikapoeder. Serveer met frietjes en
mayonaise.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.