paling in tomatenroomsaus
sjalotjes verse knoflook kerstomaatjes kastanjechampignons tomatenconcentraat rode puntpaprika’s peper & zout
Bak de palingmoten in boter tot ze bruin kleuren. Kruid ze met peper en zout. Sauteer in een diepe pan: fijngesneden sjalotjes, vers gesneden knoflook, op ringen gesneden puntpaprika’s, gevierendeelde kastanjechampignons en een paar kerstomaatjes. Kruid met geritste tijm, peper en zout. Voeg room, tomatenpuree en groentebouillon toe. Laat even inkoken.

paling in tomatenroomsaus

Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door een gerechtje op het menu van ‘t Palingkot in Nieuwpoort, thans restaurant De Haven. Het wordt daar nog steeds aangeboden onder de benaming ‘paling Jeanne Panne’. Deze laatste was helaas niet de bedenkster van het recept. Jeanne Panne was een Nieuwpoortse volksvrouw. Zij werd op 16 mei 1650 terechtgesteld als heks en belandde op de brandstapel. Waarschijnlijk wordt het gerecht aan haar opgedragen bij wijze van hommage. Alle 17 Nieuwpoortse slachtoffers van heksenvervolging werden trouwens in 2012 officiëel in ere hersteld.
Voeg de gebakken de palingmoten toe en laat nog een paar minuten sudderen op een laag vuur tot ze volledig gaar zijn. Breng op smaak met zacht paprikapoeder. Serveer met frietjes en mayonaise.
panklare paling verse tijm groentebouillon room boter paprikapoeder
de              passie Creatief Koken kookvurige
print

paling in

tomatenroomsaus

sjalotjes verse knoflook kerstomaatjes kastanjechampignons tomatenconcentraat rode puntpaprika’s peper & zout
Bak de palingmoten in boter tot ze bruin kleuren. Kruid ze met peper en zout. Sauteer in een diepe pan: fijngesneden sjalotjes, vers gesneden knoflook, op ringen gesneden puntpaprika’s, gevierendeelde kastanjechampignons en een paar kerstomaatjes. Kruid met geritste tijm, peper en zout. Voeg room, tomatenpuree en groentebouillon toe. Laat even inkoken.
Voor dit recept heb ik mij laten inspireren door een gerechtje op het menu van ‘t Palingkot in Nieuwpoort, thans restaurant De Haven. Het wordt daar nog steeds aangeboden onder de benaming ‘paling Jeanne Panne’. Deze laatste was helaas niet de bedenkster van het recept. Jeanne Panne was een Nieuwpoortse volksvrouw. Zij werd op 16 mei 1650 terechtgesteld als heks en belandde op de brandstapel. Waarschijnlijk wordt het gerecht aan haar opgedragen bij wijze van hommage. Alle 17 Nieuwpoortse slachtoffers van heksenvervolging werden trouwens in 2012 officiëel in ere hersteld.
Voeg de gebakken de palingmoten toe en laat nog een paar minuten sudderen op een laag vuur tot ze volledig gaar zijn. Breng op smaak met zacht paprikapoeder. Serveer met frietjes en mayonaise.
panklare paling verse tijm groentebouillon room boter paprikapoeder
INGREDIËNTEN BEREIDING INFO @ RECEPT De meeste ingrediënten in dit recept zijn het hele jaar door beschikbaar. Hier wordt van sommige vermeld wanneer ze op hun best zijn.  seizoensgebonden producten:
Hoeveelheden van ingrediënten worden slechts vermeld als het écht nodig is. Zelf de juiste keuzes maken bij de uitvoering van een recept, met jouw passie voor het kookvuur, dat is creatief koken !
print recept print print print recept recept
selectie:
paling  01 02 03 04 07 05 09 10 08 11 12 06
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
bijpassend gerecht:
de              passie Creatief Koken kookvurige