paling in
tomatenroomsaus
sjalotjes
verse knoflook
kerstomaatjes
kastanjechampignons
tomatenconcentraat
rode puntpaprika’s
peper & zout
Bak de palingmoten in boter tot ze bruin
kleuren. Kruid ze met peper en zout.
Sauteer in een diepe pan: fijngesneden
sjalotjes, vers gesneden knoflook, op ringen
gesneden puntpaprika’s, gevierendeelde
kastanjechampignons en een paar
kerstomaatjes. Kruid met geritste tijm, peper
en zout. Voeg room, tomatenpuree en
groentebouillon toe. Laat even inkoken.
Voor dit recept heb ik mij laten inspireren
door een gerechtje op het menu van ‘t
Palingkot in Nieuwpoort, thans restaurant
De Haven. Het wordt daar nog steeds
aangeboden onder de benaming ‘paling
Jeanne Panne’.
Deze laatste was helaas niet de
bedenkster van het recept. Jeanne Panne
was een Nieuwpoortse volksvrouw. Zij
werd op 16 mei 1650 terechtgesteld als
heks en belandde op de brandstapel.
Waarschijnlijk wordt het gerecht aan haar
opgedragen bij wijze van hommage. Alle
17 Nieuwpoortse slachtoffers van
heksenvervolging werden trouwens in
2012 officiëel in ere hersteld.
Voeg de gebakken de palingmoten toe en laat
nog een paar minuten sudderen op een laag
vuur tot ze volledig gaar zijn. Breng op smaak
met zacht paprikapoeder. Serveer met frietjes
en mayonaise.
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
bijpassend gerecht: