mosseltjes op verschillende wijze 2 mosseltjes op verschillende wijze
ingrediënten - info Basisingrediënten: rauwe mosselen zakje mosselkruiden ui selder knoflook boter Kookmateriaal: individuele mosselpotjes Toegevoegde ingredienten volgens recept: witte wijn peterselie room
citroensap dille venkel pastis peper & zout Cognac gerookte zalm mosterd bieslook spekjes zure room kokosmelk currypasta of -poeder koriander biolimoen bastaardsuiker bindmiddel
Basisbereiding: snijd de groenten fijn en fruit ze in boter. Giet er een kleine hoeveelheid water bij. Meng met een zakje mosselkruiden. Breng aan de kook. Giet de mosseltjes in de pot en laat ze onder deksel garen. Dat duurt slechts een paar minuutjes. Schud de pot goed om na een minuutje of twee. Als er hevige stoom onder het deksel ontsnapt, controleer dan of de mosselen opengegaan zijn. Mosseltjes met witte wijn De basisbereiding, maar het water vervangen door witte wijn. Mosseltjes met knoflook en room De basisbereiding maar extra veel knoflook gebruiken. Schep de mosselen uit de pot en hou ze warm. Zeef de saus en laat inkoken met de room. Bind indien nodig. Schep de mosselen in de mosselpotten en giet er de saus over. Afwerken met gesneden peterselie. Mosseltjes met pastis (of ouzo) Vervang in de basisbereiding de selder door gesnipperde venkel. Voeg aan het water een flinke scheut pastis toe. Giet een glas opgewarmde room over de gekookte mosselen en gesnipperde dille. Schep om. Mosseltjes met mosterd en room Maak een saus van in boter gefruite gesnipperde ui, bieslook en peterselie. Breng op smaak met met peper en zout en bevochtig met cognac. Voeg room toe, laat inkoken en bind met mosterd. Kook de mosselen in witte wijn giet er de saus over en schep om. Mosseltjes met gerookte zalm Zelfde bereiding van ‘mosseltjes met knoflook en room’, maar met normale hoeveelheid knoflook en op het einde voor het opdienen in reepjes gesneden gerookte zalm onder de mosselen scheppen. Ardense mosseltjes Basisbereiding met toevoeging van een glas witte wijn. Spekjes krokant bakken en uitlekken. Na het garen in de pot zure room en spekjes toevoegen en omscheppen. Afwerken met gesnipperde peterselie.
Mosselen met kokosmelk en curry In een wokpan de currypasta vermengen met kokosmelk, een schep bastaardsuiker toevoegen en aan de kook brengen. De mosselen toevoegen en onder deksel garen. In soepkommen opdienen en afwerken met gesnipperde koriander en geraspte schil van biolimoen.

mosseltjes op verschillende wijze

Tijdens een reis naar Bretagne en Normandië in Frankrijk, jàren geleden, maakten we kennis met de bouchot mosseltjes. Tot onze verbazing werden die in veel restaurants op zéér uiteenlopende wijze aangeboden. Soms wel met een halve menukaart vol keuze-mogelijkheden. Op deze pagina een aanzet en slechts een beperkte selectie van voorbeelden, om zelf aan de slag te gaan met creatieve stijloefeningen op het thema ‘mosselen bereiden op een originele manier’.
de              passie Creatief Koken kookvurige
print

mosseltjes

op verschillende

wijze

Basisbereiding: snijd de groenten fijn en fruit ze in boter. Giet er een kleine hoeveelheid water bij. Meng met een zakje mosselkruiden. Breng aan de kook. Giet de mosseltjes in de pot en laat ze onder deksel garen. Dat duurt slechts een paar minuutjes. Schud de pot goed om na een minuutje of twee. Als er hevige stoom onder het deksel ontsnapt, controleer dan of de mosselen opengegaan zijn. Mosseltjes met witte wijn De basisbereiding, maar het water vervangen door witte wijn. Mosseltjes met knoflook en room De basisbereiding maar extra veel knoflook gebruiken. Schep de mosselen uit de pot en hou ze warm. Zeef de saus en laat inkoken met de room. Bind indien nodig. Schep de mosselen in de mosselpotten en giet er de saus over. Afwerken met gesneden peterselie. Mosseltjes met pastis (of ouzo) Vervang in de basisbereiding de selder door gesnipperde venkel. Voeg aan het water een flinke scheut pastis toe. Giet een glas opgewarmde room over de gekookte mosselen en gesnipperde dille. Schep om. Mosseltjes met mosterd en room Maak een saus van in boter gefruite gesnipperde ui, bieslook en peterselie. Breng op smaak met met peper en zout en bevochtig met cognac. Voeg room toe, laat inkoken en bind met mosterd. Kook de mosselen in witte wijn giet er de saus over en schep om. Mosseltjes met gerookte zalm Zelfde bereiding van ‘mosseltjes met knoflook en room’, maar met normale hoeveelheid knoflook en op het einde voor het opdienen in reepjes gesneden gerookte zalm onder de mosselen scheppen. Ardense mosseltjes Basisbereiding met toevoeging van een glas witte wijn. Spekjes krokant bakken en uitlekken. Na het garen in de pot zure room en spekjes toevoegen en omscheppen. Afwerken met gesnipperde peterselie.
Mosselen met kokosmelk en curry In een wokpan de currypasta vermengen met kokosmelk, een schep bastaardsuiker toevoegen en aan de kook brengen. De mosselen toevoegen en onder deksel garen. In soepkommen opdienen en afwerken met gesnipperde koriander en geraspte schil van biolimoen.
Tijdens een reis naar Bretagne en Normandië in Frankrijk, jàren geleden, maakten we kennis met de bouchot mosseltjes. Tot onze verbazing werden die in veel restaurants op zéér uiteenlopende wijze aangeboden. Soms wel met een halve menukaart vol keuze-mogelijkheden. Op deze pagina een aanzet en slechts een beperkte selectie van voorbeelden, om zelf aan de slag te gaan met creatieve stijloefeningen op het thema ‘mosselen bereiden op een originele manier’.
Bereiding Ingrediënten
ingrediënten - info Basisingrediënten: rauwe mosselen zakje mosselkruiden ui selder knoflook boter Kookmateriaal: individuele mosselpotjes Toegevoegde ingredienten volgens recept: witte wijn peterselie room
citroensap dille venkel pastis peper & zout Cognac gerookte zalm mosterd bieslook spekjes zure room kokosmelk currypasta of - poeder koriander biolimoen bastaardsuiker bindmiddel
de              passie Creatief Koken kookvurige