mosseltjes
op verschillende
wijze
Basisbereiding: snijd de groenten fijn en fruit
ze in boter. Giet er een kleine hoeveelheid
water bij. Meng met een zakje mosselkruiden.
Breng aan de kook. Giet de mosseltjes in de
pot en laat ze onder deksel garen. Dat duurt
slechts een paar minuutjes. Schud de pot goed
om na een minuutje of twee. Als er hevige
stoom onder het deksel ontsnapt, controleer
dan of de mosselen opengegaan zijn.
Mosseltjes met witte wijn
De basisbereiding, maar het water vervangen
door witte wijn.
Mosseltjes met knoflook en room
De basisbereiding maar extra veel knoflook
gebruiken. Schep de mosselen uit de pot en
hou ze warm. Zeef de saus en laat inkoken
met de room. Bind indien nodig. Schep de
mosselen in de mosselpotten en giet er de
saus over. Afwerken met gesneden peterselie.
Mosseltjes met pastis (of ouzo)
Vervang in de basisbereiding de selder door
gesnipperde venkel. Voeg aan het water een
flinke scheut pastis toe. Giet een glas
opgewarmde room over de gekookte mosselen
en gesnipperde dille. Schep om.
Mosseltjes met mosterd en room
Maak een saus van in boter gefruite
gesnipperde ui, bieslook en peterselie. Breng
op smaak met met peper en zout en bevochtig
met cognac. Voeg room toe, laat inkoken en
bind met mosterd. Kook de mosselen in witte
wijn giet er de saus over en schep om.
Mosseltjes met gerookte zalm
Zelfde bereiding van ‘mosseltjes met knoflook
en room’, maar met normale hoeveelheid
knoflook en op het einde voor het opdienen in
reepjes gesneden gerookte zalm onder de
mosselen scheppen.
Ardense mosseltjes
Basisbereiding met toevoeging van een glas
witte wijn. Spekjes krokant bakken en
uitlekken. Na het garen in de pot zure room en
spekjes toevoegen en omscheppen. Afwerken
met gesnipperde peterselie.
Mosselen met kokosmelk en curry
In een wokpan de currypasta vermengen met
kokosmelk, een schep bastaardsuiker
toevoegen en aan de kook brengen. De
mosselen toevoegen en onder deksel garen.
In soepkommen opdienen en afwerken met
gesnipperde koriander en geraspte schil van
biolimoen.
Tijdens een reis naar Bretagne en
Normandië in Frankrijk, jàren geleden,
maakten we kennis met de bouchot
mosseltjes.
Tot onze verbazing werden die in veel
restaurants op zéér uiteenlopende wijze
aangeboden. Soms wel met een halve
menukaart vol keuze-mogelijkheden.
Op deze pagina een aanzet en slechts een
beperkte selectie van voorbeelden, om zelf
aan de slag te gaan met creatieve
stijloefeningen op het thema ‘mosselen
bereiden op een originele manier’.
citroensap
dille
venkel
pastis
peper & zout
Cognac
gerookte zalm
mosterd
bieslook
spekjes
zure room
kokosmelk
currypasta of -
poeder
koriander
biolimoen
bastaardsuiker
bindmiddel
Basisingrediënten:
rauwe mosselen
zakje mosselkruiden
ui
selder
knoflook
boter
Kookmateriaal:
individuele
mosselpotjes
Toegevoegde
ingredienten volgens
recept:
witte wijn
peterselie
room
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
bijpassend gerecht: