Koken met bier vraagt om een heel andere
benadering van de receptuur, dan bij het
gebruik van wijn.
De zurige smaak ervan mag niet
doorwegen, maar mag enkel een fris accent
geven aan het gerecht.
Hier werd gekozen voor alcoholvrije Blonde
Leffe wat de smaak nét iets minder zurig
maakt.
tournedos
van varkenshaasje
met Leffesaus
Het varkenshaasje. Verdeel het varkenshaasje
in twee stukken. Steek ze elk afzonderlijk in een
sous vide zak met een takje tijm en rozemarijn.
Trek ze vacuüm. Neem een diepe kasserol of
een sous vide bak en vul deze met warm water.
Stel de temperatuur in op 55 °C en laat het water
warm worden. Leg de zakken erin en stel de
timer af op 90 minuten.
Droog de stukken vlees daarna goed af met
keukenpapier en bak ze, net voor het opdienen,
in een pan met bruisende boter zodat ze een
goudbruine korst krijgen. Kruid bij met peper en
zout. Snijd het haasje in medaillons van een
drietal centimeter dik.
Leffesaus: snipper ui een paar teentjes knoflook
en sauteer beiden in een beetje boter. Schep er
een paar eetlepels gedroogde geroosterde uitjes
onder en kruid met peper, zout, tijm, marjolein,
kruidnagelpoeder en laurierpoeder.
Giet een half flesje Blonde Leffe 0,0% bij de
bereiding. Roer goed om. Voeg daarna een 25 cl
wildfond toe en breng aan de kook. Breng
verder op smaak met een eetlepel
cassonadesuiker en een flinke scheut goeie
ouwerwetse OXO of een ander merk
vleesextract.
knoflook
boter
gedroogde
geroosterde uitjes
wildfond
culinaire room
cassonadesuiker
OXO (vleesextract)
bruine sausenbinder
groentefrietjes
Zeef de bereiding door een puntzeef en druk
alle vocht er goed uit. Gier er een half glas
culinaire room bij, roer om en breng aan de
kook. Bind de saus met bruine sausenbinder
van maïszetmeel.
Op het bord. Een paar medaillons van het
varkenshaasje met daarover de Leffesaus.
Dien op met groentefrietjes en
seizoensgroenten.
varkenshaasje
Blonde Leffe 0,0%
tijm
rozemarijn
marjolein
kruidnagelpoeder
laurierpoeder
uien
peper en zout
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: