ingrediënten - info
wortelen
pastinaak
knolselder
groentefrietjes in de oven
koolraap
zoete aardappelen
maïszetmeel
olijfoliespray
zout
Snijd de groenten in staafjes, net zoals je aardappelfrietjes
maakt. Stoom de frietjes 3 tot 5 minuutjes, zodat ze binnenin
zacht zijn.
Nu heb je keuzemogelijkheden. De meest ‘gezonde’ versie
is deze: leg de frietjes op een ovenraster (bakplaat met
gaatjes) of op bakpapier. Bestuif ze met olijfoliespray. Zet het
raster 20 minuten in een voorverwarmde oven op 210°C.
Liggen ze op bakpapier, schep ze dan om, na 10 minuten van
de baktijd. Dien op met een zoutvatje.
Groentefrietjes zijn een perfecte aardappelvervanger in
een eetpatroon waar zetmeel moet vermeden worden.
Maar ook als dat niet hoeft, zijn ze vaak de blikvanger van
een bijzonder gerechtje om je tafelgenoten mee te
verrassen.
Dé grote uitdaging is, om ze krokant te krijgen. Je beste
optie is om ze net zo te behandelen als échte
aardappelfrietjes: in de frituurpan en twee keer bakken.
Maar het kan ook in de oven of de in airfryer. Dat laatste
toestel is trouwens een overbodige luxe. Ondanks alle
verkoopsblabla, is dit gewoon een mini-oven met
heteluchtstroom en het gedraagt zich ook zo.
De andere keuzemogelijkheid is deze: droog de gestoomde
frietjes met keukenpapier. Wentel ze door maïszetmeel, zadat
elk frietje ermee bedekt is.
Leg ze dan op het raster, bestuif met olijfoliespray en bak ze
net zoals eerder aangegeven werd. Het zetmeeljasje zorgt
voor een krokant laagje, maar het verschil met gewone frieten
wordt kleiner als je het vanuit een koolhydraatarm eetpatroon
bekijkt.