chorba samak met
gebakken zeetong
Chorba samak is te vertalen als ‘vissoep’.
Het is een traditioneel gerecht uit het
Midden-Oosten en Noord-Oost-Afrika.
Chorba werd er in de zestiende eeuw
geïmporteerd door Turkse invallers. Het is
een maaltijdsoep die vaak tijdens de
ramadan wordt gegeten. De exacte
ingrediënten kunnen variëren afhankelijk van
land of streek, maar vis staat centraal in dit
gerecht. Zoals hier in de ‘Belgische variant’,
met zeetong uit de Noordzee.
Schraap een paar wortelen en snijd ze op
schijfjes. Stoom ze een tweetal minuutjes
afgedekt op vol vermogen in de microgolfoven.
Ze moeten niet volledig gaar zijn. Schil een rode
puntpaprika, verwijder de zaadjes en de
zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in reepjes.
Pel een paar uien en een halve bol
knoflookteentjes. Cutter fijn en stoof beiden
samen in een pannetje in een scheut olijfolie.
Voeg de paprikareepjes en worteltjes toe en
roerbak verder.
Bestuif de pan met een paar eetlepels vloeiende
bloem, roer om en laat een minuutje
doorbakken. Giet er dan visbouillon bij. De
hoeveelheid bepaal je zelf, aan de hand van het
aantal borden dat je wil vullen. Maar een litertje
of twee lijkt mij het minimum.
Voeg nu toe: een blik tomatenblokjes, een blikje
tomatenpuree, een centimetertje versgeraspte
gember en een bokaaltje uitgelekte gekookte
kekererwten.
tomatenpuree
verse gember
verse koriander
komijn
harissa
kurkuma
saffraan
paprikapoeder
peper en zout
olijfolie
Breng op smaak met: peper en zout, kurkuma,
saffraanpoeder, paprikapoeder, komijn en
harissa. Voorzichtig met dat laatste ingrediënt,
want dat is op zich al heel pikant.
Laat de soep een half uurtje afgedekt sudderen
op laag vuur. Bereid ondertussen de
zeetongfilets. Droog ze af met keukenpapier.
Wentel ze door de vloeiende bloem en schud de
overtollige bloem eraf.
Verwarm een flinke scheut olijfolie in een vispan
tot de olie goed heet is. Bak de filets een
tweetal minuutjes aan elke kant, tot ze
goudbruin kleuren. Kruiden hoeft niet, want de
soep bevat reeds alle smaakmakers.
In het bord. Verwarm diepe borden en schep
ze vol met soep. Leg er de gebakken
zeetongfilets bovenop. Werk af met plukjes
verse koriander. Geef er bruin brood bij.
zeetongfilets
visbouillon
uien
puntpaprika’s
wortelen
knoflook
kekererwten
tomaten uit blik
vloeiende bloem
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: