minibuffet in
poké bowl stijl
De poké bowl vindt zijn oorsprong in Hawaï,
waar het voor het eerst werd bereid door
inheemse Polynesiërs. Het gerecht bestond
uit fijngesneden rauwe vis met algen.
Na verloop van tijd evolueerde het gerecht,
toen veel Aziatische immigranten zich in
Hawaï vestigden en hun eigen culinaire
invloeden toevoegden. Tegenwoordig is de
poké bowl een moderne variant van het
oorspronkelijke Hawaïaanse gerecht met
fruit, groenten en soms met vis.
Hier in de vorm
van een
‘minibuffet’ met
een selectie van
kleine
gerechten die
de gasten zelf
kunnen
opscheppen.
Zoals te zien op
de foto links,
worden de
borden
gepresenteerd
met de koude ingrediënten erop. De warme
bereidingen staan centraal op tafel, zodat
iedereen zich gemakkelijk kan bedienen.
Koude bereidingen
•
Gebakken panko met geroosterde
sesamzaadjes
•
Gemarineerde rodekool
•
Gemarineerde rode biet
•
Gestoomde broccoli
•
Gesneden radijsjes
•
Schijfjes komkommer
•
Wortellinten gestoomd
•
Schijfjes mango
•
Verse ananas
Warme bereidingen
•
Krokant gebakken tofu
•
Gebakken bloemkool
•
Gebakken gamba’s
•
Kort gebakken gemarineerde tonijn
•
Gebakken currybloemkoolrijst
•
Sushirijst
Gebakken panko met geroosterde
sesamzaadjes. Rooster een handvol
sesamzaadjes in een droog pannetje tot ze
bruin kleuren. Zet ze even weg. Bestuif het
pannetje nu met wat sesamolie. Bak de
pankokruimels tot ze kleuren. Meng af het vuur
met de geroosterde sesamzaadjes. Kruid met
peper en zout.
Deze bereiding kan je gebruiken om er de
gemarineerde tonijnblokjes in te wentelen. Maar
je kan er ook de borden mee afwerken.
Gemarineerde rodekool. Halveer een
rodekool. Snijd het witte hart eruit en de rest in
reepjes. Hak ze fijn in de cutter. Maak een
marinade met appelsap, rijstazijn, een scheutje
hoisinsaus en een glaasje mirin. Kruid met
peper en zout. Marineer de rodekool minstens
een uurtje. Laat uitlekken voor je er de borden
mee dresseert.
Gemarineerde rode biet. Snijd voorgegaarde
rode bietjes in flinterdunne reepjes. Marineer ze
een uurtje in mirin en rijstazijn. Kruid met peper
en zout.
Gestoomde broccoli. Haal de roosjes van een
stronk broccoli. Stoom ze beetgaar, bijvoorbeeld
in de microgolfoven. Doe ze daartoe in een
glazen bokaal, dek af met folie en stel in op 2 à
3 minuten op vol vermogen.
Gesneden radijsjes. Kuis, was en snijd de
radijsjes in schijfjes of snijd ze kruislings in tot
een bloempje.
Schijfjes komkommer. Snijd de komkommer
op schijven en probeer er iets creatiefs mee te
doen, bijvoorbeeld met een uitsteekring.
Gestoomde wortellinten. Kies voor peentjes
met wortelgroen. Snijd dat eraf maar laat een
centimetertje zitten. Snijd de worteltjes met een
mandoline in flinterdunne repen. Stoom ze gaar
in een paar minuutjes. Kruid met peper en zout.
Gebakken bloemkool. Haal de roosjes van een
bloemkool. Stoom ze kort. Maak een sausje met
rijstolie, komijnzaad, chilivlokjes, kurkuma,
peper en zout. Meng de roosjes met het sausje.
Leg ze op een blad bakpapier. Bak ze krokant in
een tiental minuutjes in een oven voorverwarmd
op 185°C.
Het fruit. Kies voor vers fruit. Snijd de ananas
op zeer dunne schijven en de mango op
blokjes.
Krokant gebakken tofu. Laat de tofu voor het
bakken goed uitlekken. Giet het vocht uit het
bakje weg, knijp het blok tofu voorzichtig uit
zonder te beschadigen en dep hem droog met
keukenpapier. Wentel ze in een bakje met
maïszetmeel, tot ze er rondom mee bekleed
zijn. Maak een sausje van sesamolie,
knoflookpasta, zoete sojasaus en
gemberpoeder.
Bak de tofublokjes in een pannetje met
sesamolie tot ze goed krokant zijn. Giet er het
sausje over en bak even verder, tot de tofu
goed kleverig wordt. Zet warm weg tot gebruik.
Gebakken gamba’s. Verwijder het kopstuk en
de ‘oren en poten’ van de gamba’s. Snijd de
rug open en verwijder het darmkanaal. Bak de
gamba’s kort aan beide zijden in hete wokolie
tot ze kleuren.
Maak een sausje met een glas Chinese wijn,
kippenbouillon, rijstazijn, een scheutje zoete
sojasaus, versgeraspte gember, op ringetjes
gesneden lente-uitjes. Breng op smaak met
peper en zout. Giet het sausje over de
gamba’s in het pannetje en roerbak nog een
paar minuutjes tot ze gaar zijn.
Kort gebakken gemarineerde tonijn. Kies
voor tonijn met een label van duurzame vangst.
Snijd de moot in kubusjes van een tweetal
centimeter. Maak een marinade van rijstolie,
rijstazijn, gembersiroop, vissaus, ongezoete
sojasaus, gemberpoeder, peper en zout.
Bepaal de onderlinge verhoudingen naar eigen
smaak. Marineer de tonijn een paar uur. Schud
de bokaal af en toe om de marinade gelijk te
verdelen.
Nu kan je kiezen. De gemarineerde tonijn hoeft
niet gebakken te worden. Maar het blijft
uiteindelijke rauwe vis en sommige gasten
hebben daar een ‘tegengoesting’ voor. Daarom
kan het kort bakken van de gemarineerde vis
daarvoor een oplossing bieden.
Sushirijst. Kook de sushirijst volgens de
instructies op de verpakking. Breng op smaak
met rijstazijn, mirin en een paar eetlepels
suiker.
Currybloemkoolrijst. Koop een zakje
bloemkoolrijst of haal de roosjes van een
bloemkool en hak die zeer fijn in een cutter.
Maak een sausje met een beetje appelsap, een
flinke scheut kippenbouillon, kurkuma,
gedroogde gebakken uitjes, knoflookpoeder,
versgeraspte gember currypoeder,
mangoblokjes en ananasblokjes. Pas de
onderlinge verhoudingen aan, aan je eigen
smaak. Mix dit alles tot een homogeen sausje.
Bak de bloemkoolrijst een paar minuutjes in
een hete pan met een scheutje wokolie. Giet er
dan het sausje bij en roerbak tot alle vocht
bijna verdampt is. Zet warm weg tot het
opdienen.
Het minibuffet op tafel. Dresseer alle koude
bereidingen op de helft van de borden. Op de
andere helft kunnen de gasten de warme
bereidingen leggen. Zet individuele schaaltjes
met rijst en currybloemkoolrijst bij elk bord. Zet
de schaaltjes met de andere warme
bereidingen in het midden van de tafel,
bereikbaar voor iedereen.
lente-uitjes
gember
mango
ananas
tonijn (duurzame
vangst label)
gamba’s
kippenbouillon
suiker
sushirijst
sesamzaadjes
gedroogde gebakken
uitjes
appelsap
maïszetmeel
knoflookpasta
kurkuma
knoflookpoeder
currypoeder
peper en zout
panko
sesamolie
wokolie
rijstolie
mirin
rijstazijn
hoisinsaus
zoete sojasaus
vissaus
sojasaus (ongezoet)
gembersiroop
Chinese wijn
rode biet
bloemkool
tofu
radijsjes
komkommer
wortelen
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: