sloppy Joe’s burger
De Sloppy Joe’s burger zou in 1917
gecreëerd zijn door José “Sloppy Joe” Abeal
y Otero, een bareigenaar in Havana, Cuba.
Zijn interpretatie van de Cubaanse picadillo
werd een eenvoudig broodje gevuld met in
tomaten gestoofd gehakt. En dan de
Amerikaanse versie. Mogelijk komt de naam
‘Sloppy Joe’ van Joe Russell die het
Cubaanse broodje als ‘loose meat sandwich’
op z’n menukaart zette. De Sloppy Joe’s Bar
in Key West, Florida bestaat nog altijd (zie
foto - Google maps). De link tussen de
Cubaanse versie en de Amerikaanse, is
waarschijnlijk Ernest Hemmingway, een
reguliere klant in beide bars. Wat er ook van
waar is, één zekerheid blijft: je kan deze
burger niet propertjes eten zonder bestek…
Hak een grote zoete ui fijn. Druk een paar
knoflookteentjes door de knoflookpers. Schil
een rode en een gele puntpaprika en verwijder
de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd de paprika’s
in zeer fijne blokjes. Ontvel een tweetal
tomaten, maak ze leeg en snijd het vruchtvlees
in reepjes. Zet het rundsgehakt klaar en reken
op 100 gram per burger.
Bak het gehakt in een pan met een scheutje
olijfolie. Blijf roeren en pletten om ervoor te
zorgen dat de gehaktkorrels gelijkmatig bruin
worden. Voeg halverwege dit proces de
fijngesnipperde ui, de paprikablokjes en de
geperste knoflookteentjes toe. Roer om en laat
een paar minuutjes bakken.
Schep een blikje tomatenpuree en, bij voorkeur,
een klein flesje Siciliaanse passata in de pan
en giet er een glas water bij. Roer om en meng
met een eetlepel mosterd, een flinke scheut
ketchup, een paar eetlepels worcestersaus.
Voeg naar smaak een paar eetlepels
cassonadesuiker toe. Kruid met gedroogde
oregano, een koffielepeltje cayennepeper,
peper en zout.
Controleer bij het toevoegen van al deze
smaakmakers voortdurend het resultaat. Maak
het zo zoet en zo pikant als je zelf wil.
Laat de saus nu een halfuurtje sudderen op
laag vuur. Zorg ervoor dat de bereiding niet
volledig uitdroogt. Voeg indien nodig nog een
scheutje water toe. Schat wel juist in of de
vleesmassa op een hoopje kan blijven liggen
op het broodje en niet uitvloeit op het bord. Niet
écht moeilijk, je bent hobbykok voor iets hé!
Halveer ondertussen de hamburgerbroodjes.
Leg ze in een grillpan en grill ze op de
snijvlakken. Leg de broodjes daarna even in
een warme oven tot de saus klaar is. Smeer
net voor het samenstellen van de burgers, de
snijvlakken in met een laagje mosterd.
cassonadesuiker
mosterd
Worchester
oregano
cayenne
hamburgerbroodjes
olijfolie
strofrietjes
peper en zout
rundergehakt
ui
knoflook
paprika’s
tomaten
tomatenpuree
ketchup
passata
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
bijpassend gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: