spinaziespaghetti
met zalm en
kruidensaus
De spinaziespaghetti. Koop een pak
spinaziespaghetti. Of maak deze zelf. Daarvoor
heb je minstens een halve kilo verse
spinazieblaadjes nodig. Blancheer die kort in
kokend water. Giet af en spoel de spinazie
onmiddellijk onder de kraan met koud water.
Laat even uitlekken en pureer in een blender
met een flinke scheut koud water. Druk de
puree door een fijne zeef, zodat je een felgroen
sapje overhoudt. Een efficiëntere methode is
om de puree uit te wringen in een
dubbelgevouwen neteldoek.
In de pastamachine. In totaal heb je nodig:
160 g vloeibare ingrediënten waarvan 2
losgeklopte eieren, aangevuld met spinaziesap.
Meng met 450 g pastabloem en draai de
spaghettislierten. Je kan dit ook met de hand
doen, maar dan kies je beter voor tagliatelle als
pastavorm. Rol het deeg dun uit en snijd het in
smalle linten.
De saus. Giet de rest van het spinaziesap in
een kookpotje. Smelt er op laag vuur een potje
mascarpone in. Smelt er ook een bol burrata
bij. Deze kaas geeft weinig of geen smaak aan
de saus, maar zorgt er wel voor dat de binding
zonder koken beter wordt. De smaak geef je
met een spietje gorgonzola, een handvol
gesnipperde peterselie en evenveel basilicum-
blaadjes. Zet de staafmixer in deze bereiding
en pureer. Breng op smaak met peper en zout.
Verwarm de saus maar laat niet koken.
Andere ‘mise en place’. Snijd de plakjes
gerookte zalm in reepjes. Zet de zalmeitjes
klaar. Pluk verse peterselie en basilicum. Snijd
een paar lente-uitjes op ringetjes. Maak
Parmezaanschilfers. Kook de spaghetti al
dente.
Op het bord. Draai met een lange vleesvork de
spaghetti in rolletjes, één per bord. Lepel er wat
van de saus overheen. Werk af met reepjes
zalm, zalmeitjes, lente-ui, peterselie, basilicum
en parmezaan.
mascarpone
gorgonzola
burrata
basilicum
peterselie
peper en zout
parmezaan
Variant. Voor een vegetarische variant laat je de
zalm en de zalmeitjes weg. Overgiet de
spaghetti in een recipiënt met de saus en meng
goed. Maak ook nu op de borden, lange
spaghettirolletjes met een vleesvork. Werk af
met peterselie, basilicum, lente-ui en eventueel
parmezaan.
De pastamachine. Naast
de klassieke manuele
versie bestaan er nu
elektrische apparaten die
een uitstekend resultaat
afleveren. En dat zonder
het zware werk van het
kneden.
bloem voor pasta
verse spinazie
eieren
gerookte zalm
zalmeitjes
lente-ui
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten: