fabada asturiana
Zet de witte bonen een nachtje in de week.
Giet ze af, laat even uitlekken en schep ze in
een diepe kasserol. Leg er een kruidentuiltje bij
van laurier, peterseliestengels, tijm en
rozemarijn.
Snijd een paar uien en sjalotjes. Bak ze in wat
boter samen met een paar teentjes geplet
knoflook. Doe deze bereiding bij de bonen. Leg
een paar stukken varkensstaart en een paar
dikke sneden gezouten spek en een stuk
chorizo in de pot.
Giet er nu kippenbouillon bij tot alles
ondergedompeld is.
Breng de temperatuur tegen het kookpunt aan
en laat de bereiding minstens 2 uur sudderen.
Proef naar het einde van de kooktijd de kruiding
en breng verder op smaak met saffraan, zacht
paprikapoeder, peper en zout.
peterselie
rozemarijn
tijm
knoflook
uien
paprikapoeder
saffraan
olijfolie
peper en zout
Een stoofpotje uit Noord-Spanje dat vooral
in de wintermaanden op tafel komt. Het
originele recept, dat sedertdien weinig of
geen wijziging gekend heeft, dateert uit de
18e eeuw. De combinatie met bloedworst
lijkt voor ons ongewoon. Maar het past toch
buitengewoon goed in het geheel. Merk op:
bedwing je neiging om er tomaten of
tomatenpuree in te verwerken. Ook andere
vleessoorten zoals bijvoorbeeld gekonfijte
eendenbout zijn not done, want dan gaan we
eerder in de richting van de Franse
cassoulet. No passeran in fabada!
Snijd een paar bloedworsten en chirizo’s op
dikke schijven en bak ze in een pan met wat
olijfolie. Zet ze warm weg tot het moment van
opdienen.
De afwerking. Haal het kruidentuiltje en de
varkensstaarten uit de pot. Schep op de
borden een pollepel bonen met daarop stukken
gebakken chorizo en bloedworst. Zorg er ook
voor dat op elk bord een stuk gekookt spek uit
de pot ligt. Werk af met een plukje peterselie.
witte bonen (Fabes)
bloedworst
(morcilla's)
chorizo
gezouten spek
kippenbouillon
varkensstaart
laurier
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: