hünkar beğendi
De lamsschouder. Kruid met peper en zout
en bak de stukken lamsvlees op hoog vuur
rondom bruin in olijfolie. Snijd een paar extra
grote sjalotten in de lengte. Laat ze na een
vijftal minuutjes meebakken met de stukken
vlees.
Schep deze bereiding in een tajine en voeg
toe: een laurierblad, een paar stuks kruidnagel,
een in schijven gesneden bol verse knoflook,
een blik hele tomaten, een busje passata, een
vijftal takjes peterselie en evenveel takjes
basilicum. Vul aan met een bokaal
kippenbouillon en kruid met een paar
eetlepels zacht paprikapoeder.
Laat 3 uur sudderen in de elektrische tajine of
ongeveer twee uur in een tajine in de oven.
De aubergineroom. Halveer de ongeschilde
aubergines en leg ze met het snijvlak naar
beneden in een ovenschotel, ingevet met
olijfolie. Laat ze ongeveer 30 minuten garen in
een hete oven op 200°C. Controleer of het
vruchtvlees voldoende zacht is. Verwijder de
schil en mix het vruchtvlees tot pulp.
Maak een roux en leng aan met room. Meng
met de auberginepuree en verbrokkelde
fetakaas. Kruid met peper, zout en
nootmuskaat.
Vul diepe borden met de aubergineroom en
schep daarop in het midden een paar uitgelekte
stukken lamsschouder. Schep er een pollepel
saus over en werk af met paprikapoeder, verse
basilicum en plukjes peterselie.
Serveer met Turks brood.
Het vlees:
lamsschouder of
rundsstoofvlees
uien
laurier
kruidnagel
knoflook
passata
tomaten uit blik
peterselie
kippenbouillon
paprikapoeder
olijfolie
Mooi verhaaltje bij dit gerechtje uit de oude
Turkse keuken. Het zou speciaal bedacht
zijn om Sultan Murad de Vierde te plezieren.
Die heerste over het Ottomaanse rijk in het
begin van de 17e eeuw. Hij vond het gerecht
blijkbaar gewéldig. Daarom kreeg deze
schotel de benaming Hünkar beğendi,
hetgeen zoiets zou betekenen als “ De
Sultan vond het lekker”.
De aubergineroom:
aubergines
boter
bloem
room
feta
nootmuskaat
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met lamsschouder :
meer recepten met vlees:
kruimelpad: