ingrediënten - info
bulgur
gehakt lam of rund
uien
peterselie
knoflook
eieren
bloem
olijfolie
tomatenpuree
De burgers. Kook de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op
de verpakking. Hak de uien, knoflookteentjes en peterselie
zeer fijn. Meng met het lamsgehakt en met de gekookte bulgur,
die een verhouding hebben van 3 op 1.
Kneed goed tot de mengeling voldoende homogeen is, met
toevoeging van een paar eieren, een paar eetlepels bloem en
wat tomatenpuree. Kruid met zacht paprikapoeder, peper uit
de molen, komijnpoeder en zout. Let erop dat de mengeling
voldoende stevig is, om het uiteenvallen van de burgers te
vermijden.
Bestuif de burgers met olijfolie en grill ze tot ze gaar zijn in de
oven, voorverwarmd op 185°C.
Tot daar de Besmeç. Daarna heb ik verder nagedacht hoe het
bord te vullen in ‘Turkse stijl’.
Maak de saus. Snijd een courgette, een ui en een rode
paprika in fijne brunoise. Fruit deze mengeling in een beetje
olijfolie. Kruid met peper uit de molen en zout. Voeg een kuipje
tomatenpuree toe en een paar scheutjes room. Laat even
doorkoken en verlaag het vuur. Meng nu onder het kookpunt
met een potje Griekse yoghurt en roer alles goed om.
besmeç – bulgur burgers
Griekse yoghurt
halloumi kaas
trostomaatjes
courgette
rode paprika
room
pitabroodjes
sla of tuinkruiden
komijn
paprikapoeder
peper en zout
Snijd de halloumi in dobbelsteentjes van een halve centimeter
en bak ze bruin in een hete pan met een vleugje olijfolie. Was
en snijd de trostomaatjes in schijfjes.
Maak spiegeleitjes, evenveel als je borden te vullen hebt. Bak
een paar schijven ui in wat olijfolie tot ze beginnen te
karamelliseren. Warm de pitabroodjes 2 minuten op in een
broodrooster en snijd ze doormidden.
Op het bord. Een halve spiegel yoghurtsaus, rond de bodem
van het pitabroodje. Daarop wat groen, zoals hier
basilicumblaadjes en peterselie. Gewone sla is ook OK.
Daarop een bulgur burger, gebakken ui en een spiegeleitje.
Kruid dat met peper, zout en een beetje zacht paprikapoeder.
Zet het kapje van het pitabroodje ertegen. Werk af met
gesneden trostomaatjes en gebakken halloumi.
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.