besmeç
bulgur burgers
De burgers. Kook de bulgur gaar volgens de
aanwijzingen op de verpakking. Hak de uien,
knoflookteentjes en peterselie zeer fijn. Meng
met het lamsgehakt en met de gekookte
bulgur, die een verhouding hebben van 3 op 1.
Kneed goed tot de mengeling voldoende
homogeen is, met toevoeging van een paar
eieren, een paar eetlepels bloem en wat
tomatenpuree. Kruid met zacht paprikapoeder,
peper uit de molen, komijnpoeder en zout. Let
erop dat de mengeling voldoende stevig is, om
het uiteenvallen van de burgers te vermijden.
Bestuif de burgers met olijfolie en grill ze tot ze
gaar zijn in de oven, voorverwarmd op 185°C.
Tot daar de Besmeç. Daarna heb ik verder
nagedacht hoe het bord te vullen in ‘Turkse
stijl’.
Maak de saus. Snijd een courgette, een ui en
een rode paprika in fijne brunoise. Fruit deze
mengeling in een beetje olijfolie. Kruid met
peper uit de molen en zout. Voeg een kuipje
tomatenpuree toe en een paar scheutjes room.
Laat even doorkoken en verlaag het vuur.
Meng nu onder het kookpunt met een potje
Griekse yoghurt en roer alles goed om.
Snijd de halloumi in dobbelsteentjes van een
halve centimeter en bak ze bruin in een hete
pan met een vleugje olijfolie. Was en snijd de
trostomaatjes in schijfjes.
Maak spiegeleitjes, evenveel als je borden te
vullen hebt. Bak een paar schijven ui in wat
olijfolie tot ze beginnen te karamelliseren. Warm
de pitabroodjes 2 minuten op in een
broodrooster en snijd ze doormidden.
Op het bord. Een halve spiegel yoghurtsaus,
rond de bodem van het pitabroodje. Daarop wat
groen, zoals hier basilicumblaadjes en
peterselie. Gewone sla is ook OK.
Daarop een bulgur burger, gebakken ui en een
spiegeleitje. Kruid dat met peper, zout en een
beetje zacht paprikapoeder. Zet het kapje van
het pitabroodje ertegen. Werk af met gesneden
trostomaatjes en gebakken halloumi.
Griekse yoghurt
halloumi kaas
trostomaatjes
courgette
rode paprika
room
pitabroodjes
sla of tuinkruiden
komijn
paprikapoeder
peper en zout
bulgur
gehakt lam of rund
uien
peterselie
knoflook
eieren
bloem
olijfolie
tomatenpuree
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees: