lamsschouder
uit de oven met
whisky-honingsaus
Haal het lam vroeg genoeg uit de koelkast,
zodat het op kamertemperatuur kan komen.
Maak met een scherp mes inkervingen in het
vlees. Pikeer met gepelde knoflookteentjes.
Snijd een paar geschilde rode uien op
halvemaantjes. Schil en laat de wortelen in de
volle lengte. Pel een volledige bol
knoflookteentjes en kneus ze.
Giet flink wat olijfolie in een braadslee. Verdeel
de uien, wortelen en knoflookteentjes over de
bodem. Leg er takjes tijm en rozemarijn bij en
een paar blaadjes laurier. Leg de lamsschouder
er in het midden bovenop. Giet er wat olijfolie
overheen.
Zet de braadslee 15 minuten onafgedekt in een
voorverwarmde oven op 220°C. Haal ze er dan
voorzichtig uit met ovenwanten. Giet er
ongeveer een kwart fles rode wijn bij en een
gelijke hoeveelheid lamsfond. Draai het stuk
vlees een keertje helemaal om en bestrooi de
bovenkant met gedroogde tijm, rozemarijn,
peper en zout.
Dek de braadslee af met aluminiumfolie. Zet ze
terug in de oven en verlaag de temperatuur
naar 120°C. Laat 2 tot 3 uur staan, afhankelijk
van het gewicht van de lamsschouder en
controleer dan de garing. Als je het vlees
vlotjes kan lostrekken met twee vorken, zit het
goed. Haal het vlees uit de braadslee en dek
het af. Laat het een tiental minuutjes nagaren.
Haal de groenten uit het braadvocht en zet ze
warm weg. Zeef het braadvocht. Breng het in
een pannetje aan de kook en voeg een glas
rode balsamico en een glas whisky met honing
toe. Laat inkoken. Bind de saus, bijvoorbeeld
met maïszetmeel opgelost in wat water.
Op het bord. Versnijd het vlees net voor het
opdienen in dikke plakken. Serveer met wat van
de worteltjes, ui en een gekookte aardappel.
Werk af met een paar lepels van de saus en
enkele plukjes bladpeterselie.
In dit recept werd
een Jack Daniel’s
gebruikt voor de
saus, maar
gelijksoortige
producten zijn
even goed.
rozemarijn
peper en zout
olijfolie
rode wijn
lamsfond
laurier
bladpeterselie
maïszetmeel
ontbeende
lamsschouder
knoflook
rode uien
wortelen
tijm
honing-whisky
balsamico
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
meer recepten met lamsschouder: