ingrediënten - info
lendebiefstukken
olijfolie
mosterd
peper en zout
tijm
Zet de Römertopf een half uurtje volledig ondergedompeld in
koud water. Laat uitlekken en droog af voor het gebruik.
Klop de biefstukken plat en snijd de vetranden in. Bestuif een
pan met wat olie en schroei de biefstukken aan beide zijden
kort dicht op hoog vuur. Haal ze uit de pan, borstel ze in met
mosterd en kruid met peper, zout, tijm en paprikapoeder.
Snijd een paar uien in ringen en bak ze glazig in een beetje
olie. Snijd nog enkele uien op ringen, bestuif met olijfolie uit
een spuitbusje en een beetje vloeiende bloem door een fijne
zeef. Bak ze krokant in een paar lepels olie op gematigd vuur.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Vul de bodem van de Römertopf met de uien en leg daarop de
biefstukken. Overgiet met kalfsfond en rode wijn. Doe een
paar eetlepels tomatenpuree in een pannetje en los op met
een scheut rode balsamico-azijn op laag vuur. Giet dit bij het
vlees. Zet de schotel afgedekt in een koude oven. Stel in op
220°C en laat een uurtje garen.
Wiener Zwiebelrostbraten uit de Römertopf
Niet de schnitzel, maar de Wiener Rostbraten wordt
algemeen erkend als het nationale gerecht van Oostenrijk.
De biefstukken worden niet gepaneerd.
Wat de Altwiener Zwiebelrostbraten zo bijzonder maakt, is
dat het vlees niet kort gebakken wordt, maar gestoomd
totdat het boterachtig zacht is.
Om die reden is de bereiding van het gerecht met de
Römertopf ideaal.
Weet wel dat dit niét de klassieke bereidingsmethode is,
maar een variant die ik zelf uitgetest heb.
Voor wie het échte ding wil, zorg er dan voor dat je deze
schotel opdient met Knödel en dat de uiringen die je bij de
afwerking op het vlees legt, knisperend krokant gebakken
zijn.
Op het bord: een biefstuk overgoten met saus. Leg daarop
een hoopje gefrituurde ui. Als bijgerecht kan je kiezen voor
een aardappelbereiding of broodknoedels. Hier werd het
gerechtje gepresenteerd met rösti van zoete aardappel en
wortel. Het hoeft niet, maar je kan er ook een potje zure room
en in waaiervorm gesneden augurkjes bij serveren.
paprikapoeder
uien
vloeiende bloem
kalfsfond
rode wijn
tomatenpuree
balsamico