broodknoedels
Knedliky
1 eidooier
80 gr broodkruimels
zout
Verwarm vier eetlepels melk. Neem de pan van
het vuur en los de gist op in de lauwe melk.
Laat 15 minuten afgedekt rusten op een warme
plaats.
Meng in een grote kom de bloem, een snuifje
zout, een eidooier en het gistmengsel. Meng
goed en krachtig. Giet met scheutjes de rest
van de melk erbij en kneed het deeg tot het
een gladde textuur heeft.
Voeg er nu het in dobbelsteentjes gesneden
oud brood aan toe en zorg ervoor dat het
gelijkmatig verdeeld is in het deeg. Doe het
deeg terug in de kom, dek af en laat 30
minuten rijzen op kamertemperatuur.
Breng water aan de kook. Verdeel de deegbal
in drie en maak er dikke ronde broodrollen van.
Kook de rollen 20 tot 25 minuten. Keer ze
halfweg even om. Prik na de kooktijd met een
spies in het brood en als er niets aan blijft
kleven, zijn ze gaar.
Haal de knedliky voorzichtig met een
schuimspaan uit het water. Dep ze droog met
wat keukenrol. Nu hangt het ervan af of je ze
nodig hebt voor onmiddellijk gebruik of niet.
Als je ze onmiddellijk opdient, snijd ze dan (met
draad) in centimeterdikke schijven. Ben je de
gelukkige bezitter van een écht
broodknoedelsnijapparaat (zie foto) , dan is het
een fluitje van een cent. Leg de rol erop, druk
het raster van draden erover en erdoor en
klaar! Geen gebrokkel, geen gesukkel.
Indien je de broodknoedels wil bewaren, snijd
ze dan in twee om de stoom te laten
ontsnappen. Gebruik daarvoor een stalen
draad en geen mes. Je kan de knoedels,
gewikkeld in plastiekfolie, een paar dagen
bewaren in de koelkast.
Leg ze voor gebruik in een glazen recipiënt,
besprenkel met een beetje water, dek af en zet
3 minuten in de microgolfoven op 750 W. Snijd
in schijven voor het opdienen.
900 gr bloem
90 cl melk
20 gr verse gist