giouvetsi
met lamsboutsneden
De saus: snijd rode paprika in reepjes, rode ui
op schijfjes en knoflookteentjes op flinterdunne
schijfjes. Fruit deze drie in olijfolie en voeg na
een paar minuten een op brunoise gesneden
courgette toe.
Laat garen en voeg dan een blik volledige
tomaten, een glas rode wijn, evenveel
runderbouillon en een eetlepel bruine suiker
toe. Breng op smaak met peper & zout uit de
molen.
Bak lamsboutsneden bruin in een kleefpan met
olijfolie.
Nu kan je kiezen: vlees en saus afzonderlijk
opdienen of er een ovenschotel van maken. Als
je het afzonderlijk opdient, moet je het vlees de
juiste cuisson geven.
Giouvetsi met lamsbout is een échte
klassieker uit de Griekse keuken. Nauw
verwant aan de gyuvech, een gerecht dat in
de Balkan en Turkije op tafel komt.
Net zoals bij dit neefje, gebeurt de bereiding
traditioneel in een terracotta stoofpot, maar
het kan ook perfect met een gewone pot of
ovenschotel.
Lamsvlees is de gebruikelijke vleessoort in
dit gerecht. Maar lamgevoelige eters
kunnen ook kiezen voor het minder aaibare
rund.
Als ovenschotel: leg de dichtgeschroeide
lamsboutsneden in een ovenschotel. Giet er de
saus over en dek af met een lichte bechamel
en de rest van het blok feta, geraspt. Zet 35
minuten op 185°C in een voorverwarmde oven.
Werk af met verse basilicum en dien op met
Griekse pasta.
bruine suiker
runderbouillon
peper & zout
Griekse yoghurt
fetakaas
basilicum
peterselie
Griekse pasta
bechamel
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
meer recepten met lamsbout:
kruimelpad:
meer recepten met vlees:
lamsboutsneden
rode paprika’s
knoflook
rode ui
olijfolie
courgette
tomaten uit blik
rode wijn