lamsbout met ouzo
ingrediënten - info
lamsboutsneden
ouzo
olijfolie
citroen
Kies voor lamsboutsneden van 2 tot 3 cm dikte. Leg ze een
half uurtje in een marinade van ouzo, retsina, olijfolie, een
scheutje citroensap, gedroogde oregano, gekneusd knoflook,
peper en zout.
Haal ze uit de marinade, dep droog met keukenpapier en
vacuümeer. Leg ze 1 tot 2 uur in een warmwaterbad op 60°C,
afhankelijk van de gewenste garing en dikte.
Laat eventueel afkoelen in de ongeopende zak tot gebruik en
bak ze dan pas in wat olijfolie aan beide zijden kort maar
krachtig tot ze kleuren.
Koken met ouzo is niet zo gebruikelijk.
Toch geeft het een extra kruidige smaak aan het gerecht.
Dit Griekse gedistilleerde drankje bevat immers naast
andere, steranijs, venkel, kardemom en koriander.
De alcohol verdampt uiteraard tijdens het kookproces,
zodat het gerecht geschikt blijft voor iedereen.
Het sausje: breng de marinade aan de kook en voeg extra
geperst knoflook, retsina (harswijn), ouzo en citroensap toe.
Geef een beetje kleur met tomatenpuree. Bind de saus indien
gewenst, maar het hoeft niet.
Dien op met een bordje geraspte feta, briami en Griekse
volkorenpasta.
gedroogde oregano
knoflook
peper & zout
tomatenpuree
boter
retsina (Griekse harswijn)