ingrediënten - info
olijfolie
ui
wortelen
courgette
paprika’s
knoflook
gedroogde abrikozen
tomaten
citroen
peper & zout
visbouillon
vloeiende bloem
Bedek de bodem van de tajine met olijfolie, grof gesneden ui,
wortelen, courgette, paprika, geperst knoflook, gehakte
gedroogde abrikozen en schijven verse gepelde tomaat en
onbespoten citroen. Kruid met peper en zout.
Voeg een glas visbouillon gemengd met een eetlepel
vloeiende bloem en een glas witte wijn toe. We maken geen
soep, dus overdrijf niet met de bouillon en de wijn.
Kruid met saffraan, kaneel, korianderpoeder, komijn, gember
en kurkuma. Meng alles goed met een paar eetlepels
tomatenpuree. Sluit de tajine en laat anderhalf uur sudderen.
Voeg na één uur de op ringen gesneden inktvis toe.
Snijd de witvis in grote moten. Marineer deze samen met de
gamba’s in olijfolie met een scheut citroensap en dezelfde
kruidenmengeling als deze die voor de groenten gebruikt is.
Snijd de poten en de ogen weg van de reuze gamba’s, en snijd
de buik open, zodat uw gasten de schaal gemakkelijk kunnen
verwijderen. Was en spoel de mosseltjes en de vongole.
tajine met vis en zeevruchten
De tajine is een handig hulpmiddel om aan slow cooking te
doen. Ook ideaal voor bereidingen met vis en zeevruchten.
Kies voor stevige witvis die minder snel uiteen valt.
Eerst worden de groenten gegaard en pas daarna volgen
de vis, mosseltjes en gamba’s.
Je kan deze schotel maken in Noord-Afrikaanse stijl met de
passende kruiden en specerijen. Maar experimenteren met
de ‘gewone’ inlandse recepten zoals bijvoorbeeld
waterzooi lukt evenzeer.
Als de groenten gaar zijn, is het tijd om de vis en zeevruchten
toe te voegen. Sluit daarna opnieuw de tajine en laat nog een
kwartiertje sudderen. Controleer of de gamba’s gaar zijn en
de schelpen geopend.
Voor het opdienen: verwijder ongeopende schelpen. Werk af
met verse koriander. Dien op met het platte Turkse brood.
witte wijn
saffraan
kaneel
koriander
komijn
gember
kurkuma
tomatenpuree
inktvis
witvis naar keuze
reuze gamba’s
mosseltjes
vongole
Turks brood
Kruimelpad
Selectie
Seizoensgebonden producten
De meeste ingrediënten in dit recept
zijn het hele jaar door beschikbaar.
Hier wordt van sommige vermeld
wanneer ze op hun best zijn.