tajine met vis
en zeevruchten
Bedek de bodem van de tajine met olijfolie,
grof gesneden ui, wortelen, courgette,
paprika, geperst knoflook, gehakte
gedroogde abrikozen en schijven verse
gepelde tomaat en onbespoten citroen. Kruid
met peper en zout.
Voeg een glas visbouillon gemengd met
een eetlepel vloeiende bloem en een glas
witte wijn toe. We maken geen soep, dus
overdrijf niet met de bouillon en de wijn.
Kruid met saffraan, kaneel, korianderpoeder,
komijn, gember en kurkuma. Meng alles
goed met een paar eetlepels tomatenpuree.
Sluit de tajine en laat anderhalf uur sudderen.
Voeg na één uur de op ringen gesneden
inktvis toe.
Snijd de witvis in grote moten. Marineer deze
samen met de gamba’s in olijfolie met een
scheut citroensap en dezelfde
kruidenmengeling als deze die voor de
groenten gebruikt is.
Snijd de poten en de ogen weg van de reuze
gamba’s, en snijd de buik open, zodat uw
gasten de schaal gemakkelijk kunnen
verwijderen. Was en spoel de mosseltjes en
de vongole.
De tajine is een handig hulpmiddel om aan
slow cooking te doen. Ook ideaal voor
bereidingen met vis en zeevruchten. Kies
voor stevige witvis die minder snel uiteen
valt.
Eerst worden de groenten gegaard en pas
daarna volgen de vis, mosseltjes en
gamba’s.
Je kan deze schotel maken in Noord-
Afrikaanse stijl met de passende kruiden en
specerijen. Maar experimenteren met de
‘gewone’ inlandse recepten zoals
bijvoorbeeld waterzooi lukt evenzeer.
Als de groenten gaar zijn, is het tijd om de vis
en zeevruchten toe te voegen. Sluit daarna
opnieuw de tajine en laat nog een kwartiertje
sudderen. Controleer of de gamba’s gaar zijn
en de schelpen geopend.
Voor het opdienen: verwijder ongeopende
schelpen. Werk af met verse koriander. Dien op
met het platte Turkse brood.
witte wijn
saffraan
kaneel
koriander
komijn
gember
kurkuma
tomatenpuree
inktvis
witvis naar keuze
reuze gamba’s
mosseltjes
vongole
Turks brood
Hoeveelheden
van
ingrediënten
worden
slechts
vermeld
als
het
écht
nodig
is.
Zelf
de
juiste
keuzes
maken
bij
de
uitvoering
van
een
recept,
met
jouw
passie
voor
het
kookvuur, dat is
creatief koken
!
selectie:
soortgelijk gerecht:
kruimelpad:
meer recepten met vis en zeevruchten:
olijfolie
ui
wortelen
courgette
paprika’s
knoflook
gedroogde abrikozen
tomaten
citroen
peper & zout
visbouillon
vloeiende bloem