beuling met gebakken appel en schanullekes
De appeltjes. Kies voor onbespoten exemplaren, verwijder het
klokhuis en snijd de appeltjes in schijven van een tweetal
centimeter dik. Bak ze aan beide kanten een paar minuutjes in
bruisende boter. Giet er na één minuutje een paar lepels
vloeibare honing overheen, draai ze om en laat de schijven
verder mooi karamelliseren.
De beuling. Maak de pan proper met keukenrol. Doe er een
flinke klont boter in en bak de beulingschijven op middelhoog
vuur, een tweetal minuutjes aan elke kant. Let op bij het
omdraaien van de schijven. Gebruik daarvoor een brede spatel
om het risico te beperken dat de schijven uiteenvallen.
Op het bord. Leg op elk bord een beulingschijf en verwijder
voorzichtig het vel. Dat is meestal niet eetbaar. Schik de
appelschijven ernaast. Werk af met schanullekes, dat zijn
fijngesneden bosuitjes. Werk verder af met streepjes oude
balsamicocrème. Dat laatste is niet écht een onderdeel van het
streekgerecht, maar het geeft wel een ongelooflijke
meerwaarde aan smaak.
Dit gerecht wordt in principe opgediend met dikke sneden
roggebrood, maar hier heb ik gekozen voor gebakken patatjes.
Ons bomma (NL: ‘oma’) zou het niet erg gevonden hebben :) .
ingrediënten - info
beulingschijven
appelen
Bloedworst is populair in Oost- en West-Vlaanderen,
Zeeland, Vlaams- en Noord-Brabant, Belgisch- en
Nederlands-Limburg. De platte, brede beulingschijven zijn
echter moeilijker te vinden, behalve in de regio Antwerpen
en de Kempen. Daarom wordt dit soort beuling met
gebakken appeltjes vaak beschouwd als een
streekgerecht uit die provincie. Voor mij heeft het alleszins
een sterke nostalgische waarde, vooral als het bord
opgedirkt wordt schanullekes.
honing
oude balsamico
schanullekes (lente-ui)
boter
Kruimelpad
Selectie
Soortgelijke recepten: